Öngyilkos

Filemon
Létrehozva: 2017. június 29. 06:07

Tegnap a hálószobánkból végighallgattam, ahogy valaki leugrik a tetőről. Éppen az ablakunk alá érkezett. Később kiderült, hogy ismertem is, bár csak felületesen, de sosem gondoltam volna, hogy ilyet tesz és, hogy éppen itt, nyilvánosan. Azóta le vagyok taglózva. Nem tudom kiverni a fejemből a becsapódás hangját, a látványt. Tegnap alig ettem, éjjel kb. 2 órát aludtam 5-10 perces szakaszokban. Próbálok túllépni rajta. Arra gondolok, hogy ő döntött így, ez nem véletlen baleset, ő akarta. De nehéz bemennem abba a szobába, nem bírok kinézni azon az ablakon, folyton azon kapom magam, hogy azokra a járókelőkre gondolok, akik végig is nézték, akik először odaértek és hívták a mentőket. Ők vajon hogy érzik most magukat? Meddig fog tartani ez a szörnyű érzés? Meddig fogom feszültnek érezni magam a saját otthonomban?


Tudom, hogy el fog múlni, de egyelőre még nagyon rossz. Aki öngyilkos akar lenni, miért teszi ezt ártatlan emberekkel, gyerekekkel? (A 8 éves lányom is végighallgatta. Ő nem látta, csak én ugrottam az ablakhoz, de az első, önkéntelen szavam az volt, hogy "meghalt", szóval rögtön tudta. És azt a hangot nem lehet sem elfelejteni, sem összetéveszteni semmilyen más hanggal. Ő egy életre megtanulta, hogyan hangzik földet érni 30 méter magasból. Szerencsére nem vette fel annyira, mint én, ő például tök jól aludt éjjel.) Aki megunta az életét, miért kényszerít arra idegeneket, hogy részesei legyenek a döntésének? Miért nem lehet csendben elvonulni egy erdőbe és ott elintézni? Egyáltalán: miért kell ilyet tenni? Emberek! Beszéljetek, kérjetek segítséget, ha baj van, mondjátok el, ami bánt! A világ általában segítőkész, csak mindenkinek csomó gondja-baja van, ezért nehezen vesszük észre, ha segíteni kell, de aki szól, aki kér, az kap is segítséget! Vigyázzunk magunkra és egymásra!

72 hozzászólás
 1. 2017. július 28. 15:3172.

  Sajnálom, hogy ezt át kellett élned, nem tudom mennyi idő lesz feldolgozni, de fel fogod..


  Haragudni az öngyilkosra viszont nem kéne...


  Aki öngyilkos lesz, az éppen gyakorlatilag nem beszámítható... ui. alap életösztön, hogy ne akarj meghalni, a legszarabb helyzetben is küzd az ember a túlélésért... ha ez nincs, akkor az egy bizonyos szinten elmebaj...(rettenetesen beszűkült tudatállapot, ahol a külvilág szinte megszűnik létezni, ezért is nem kér segítséget, mert azt hiszi nincs kitől...).. Nos elvárni valakitől, aki ebben a létállapotban van, hogy tekintettel legyen másokra.... hát nem reális. Az öngyilkosságnak meg ezeregy oka lehet, hogy valaki miért választja ezt, szeretett személy elvesztése, bűntudat, betegség, menekülés, genetikai hajlam, hosszan sorolhatnám... Nem mondom, hogy jó választás, de nem is igazán tudatos..


  Ami igazán gáz, az az ezzel való fenyegetőzés, mert az színtiszta manipuláció, az még nem az elmebaj része... :p


  Búcsúzz el valamilyen módon ettől az ismeretlentől, az segíthet.

 2. 2017. július 27. 07:4471.

  Kattints erre a képsorozatra és meglátod, nem a halál a legborzasztóbb


  femina.hu/terasz/7_megrazo_gyerekfoto_ami_sokkolta_az_eges z_vilagot_lapozgato/

 3. 2017. július 27. 06:5670.

  Sok öngyilkost láttam . Nem a tényt, hanem az eredményt .Nem tudni ,mi vezet ere egy embert, de az esetek egy részében a környezet részéről megakadályozhatatlan lett volna. De itt nem erről van szó, hanem a Te reakciódról. Ez érthető, de kissé túlzott. A folyamatban való " részvételed +", hogy hallottad , láttad , ez visel meg . Én ezt is megértem , csak túlzottnak tartom . Különösen akkor , amikor annyi nyomorúságot, szenvedést látunk a tévében . Itt nem a krimi paradicsomszósz véréről beszélek, de a sok éhező gyermek, az aknákban szétroncsolódott nyomorékok. Nem a halál a rettenetes, hanem az élők szenvedése , éhezés , szomjhalál. Ez különösen gyermekek estén borzasztó . Az ő látványuk , az erőszakos halálok engem is megrettentenek , főleg azért mert nem tudok segíteni.Gyermeked egészségesen fogta fel a dolgot, ne beszélj vele többet erről.

 4. 2017. július 27. 06:0069.

  Szerintem figyelj magadra, pláne így hogy segítséget is igénybe vettél.


  Gondolatilag próbáld magad rávenni, hogy szép dolgok foglalkoztassanak.


  Pl egy szép séta.Nézd meg a virágokat/fákat,az állatokat, az égboltot a csillagokat, a gyönyörű természetet.Nézd és örülj mi minden szépség van körülöttünk. Ha ilyenre hangolódsz észre fogsz venni ezer apró dolgot ami feltölt és  energiát ad a további léthez.


  Egy csoda ez az egész és ami még inkább az, hogy mindezt átélhetjük, láthatjuk.


  Szoktam volt mondani, most ismétlem: hasat be mellet ki,nyisd ki a szemed/füled, gyönyörű a kaland!!!!


   

 5. 2017. július 27. 05:4668.

  Bár elhatároztam, hogy ne hozok ide saját élményt, de az örüljetek neki, hogy fogalmatok sincs, miről van szó kezdetű mondatod kiverte nálam a biztosítékot, úgyhogy mégis elmondom: lófasz volt, amivel te szembesültél, nem dráma. Egy vadidegen ember a közeledben lett öngyilkos. Na bumm. Mesélek picit neked a "dráma" fogalmáról. Az én rokonságomban (a rokonságot nagyon tágan értelmezve) többször és több módon is "találkoztam" az öngyilkossággal. Az egyik rokonom akkor lett az otthonában öngyilkos, amikor én is ott voltam a lakásban. Még gyerek voltam, és órákat voltam egy halottal egy lakásban. Egy mások rokon a függőségéből nem látott kiutat, a szemünk láttára omlott össze, próbálkozott többször öngyilkossággal, míg végül sikerült neki (mind a rokoni segítséget, mint az orvosi kezeléseket elutasította, megszökött a kórházból stb.). Egy távoli rokonomat a saját fia találta meg fészerben felakasztva: ott lógott apa a kötélen. Volt olyan távoli rokonom, aki évekig terrorizálta azzal a közeli családtagjait, hogy öngyilkos lesz, minden helyzetben ezzel tartotta őket sakkban, míg szinte a teljes közvetlen családja teljesen tönkrement idegileg.


  Ezek után ezen a hisztin, amit egy vadidegen ember halála miatt csináltál, némileg csak mosolyogni tudok.

  idézet:
  iop* (57)
  2017-07-13 17:45:30

  Szép, meghitt családi élet!

  előzmény:
  iop* (57)
  2017-07-13  17:45
 6. 2017. július 27. 01:1767.

  Gratula a csaladodhoz,igazi finom emberek voltak,na megyek hanyni.........

  előzmény:
  iop* (57)
  2017-07-13  17:45
 7. 2017. július 27. 01:1366.

  Nem elszantsag kell,hanem gyavasag kell hozza,tonkre tenni mas eletet,hogy :mit erdekel ez engem,ki kap fraszt??


  Sajnallak benneteket,hogy az ongyilkost veditek,es nem a kornyezetet akinek semmi koze a problemajahoz,intezze el a pinceben,vegyen be gyogyszert,de maradjon maganak,az ongyilkossag bun,nincs jogod eldobni az eleted,foleg masok karara,es ki tudja mennyi adosagot gyerekeket es feleseget hagyott hatra,ha szerintetek ez egy szegeny kiutat nem latott ember volt,fogadjatok oszinte sajnalatomat.......

  előzmény:
  iop* (43)
  2017-07-13  13:41
 8. 2017. július 27. 01:0265.

  Nem volt joga,az ongyilkossag bun,es gyavasag,megha valaki a sajat pincejeben akasztja fel magat ahol nem zavar senkit akkor is.En is hallottam mozdonyvezetorol,akinek fel kelllet adnia a foglalkozasat,es evekig nem labolt ki a traumabol.Az eletet senkinek sincs igy bafejezni[hacsak nem terminalos beteg es nagyon szenved]


  Kivanom,hogy hamar magadhoz terj,ebbol a borzalombol,nem tudom mi segitene?Remalam megtalalod a megoldast,en mindenesetre imadkozom..

  előzmény:
  Filemon (30)
  2017-07-12  19:08
 9. 2017. július 26. 11:0564.

  Erről a hírről eszembe jutott ez a topic. Na ez egy nagyon szörnyű tragédia, és itt például szerintem lehet arról beszélni, hogy végtelenül önző volt az öngyilkos (és gyilkos).

 10. 2017. július 14. 18:1463.

  A nyitódban írtad: "Aki megunta az életét, miért kényszerít arra idegeneket, hogy részesei legyenek a döntésének? Miért nem lehet csendben elvonulni egy erdőbe és ott elintézni?"

  előzmény:
  Filemon (53)
  2017-07-13  17:20
 11. 2017. július 13. 20:0562.

  Ja és még az utolsó mondatomhoz: Neked könnyű, ha valóban ez volt a legnagyobb tragédia, ami eddigi életedben ért. Én őszintén kívánom, hogy ez így is maradjon, de azt tudd, hogy itt inkább te vagy az, aki nem tudja miről beszél, és önsajnálat helyett inkább arra fókuszálj, hogy mennyire szerencsés vagy, hogy csak távoli (ezt most képletesen...) szemlélője voltál egy igazi tragédiának.

  előzmény:
  Babyface83 (61)
  2017-07-13  19:58
 12. 2017. július 13. 19:5861.

  Te sem olvasol túl körültekintően. Átéltem. Nem egy látásból ismert emberrel, hanem egy közeli hozzátartozóval. Igaz, magát a folyamatot nem láttam a saját szememmel. Ez egy cseppet sem vígasztal.


  Szóval ne gyere nekem azzal, hogy nem tudom miről beszélek meg könnyű nekem... Erről ennyit.

  előzmény:
  Filemon (54)
  2017-07-13  17:26
 13. 2017. július 13. 18:1760.

  Nem kell sajnálnod, mint írtam, az öngyilkosság első-, másod- és harmadsorban annak a tragédiája, aki megteszi. Én nem vagyok annyira önközpontú, mint te, fel sem merült bennem, hogy ezek a tragédiák, amik a rokonságomban történtek, RÓLAM szólnak. Vagy rólam is szólnak. Nem, az öngyilkosság csak arról szól, aki meghal. Nem omlottam össze, csak rettenetesen sajnáltam ezeket az embereket, hogy nem láttak más kiutat. Ez az ő tragédiájuk, nem az enyém, mivel lehet, hogy nekem is fel kell dolgoznom a halálukat, de én élek, meghalni ők haltak meg...


  Felőlem úgy merülsz bele az önsajnálatba, ahogy csak akarsz, csak ne gondold azt, hogy azért, mert te még nem éltél meg rosszabbat, nincs is rosszabb.

  előzmény:
  Filemon (59)
  2017-07-13  17:50
 14. 2017. július 13. 17:5059.

  De legalább már mosolyogsz, ez is valami, nem igaz?


  Tudod, ha igaz, amiket írsz, rettenetesen sajnállak, őszintén. Ha viszont ezek után nem érted, amiről én írok, akkor te is az a kategória vagy, akivel kurva nagy gáz van. Persze az is lehet, hogy ez a sok tragédia húzott köréd olyan kérget, ami miatt nem érzed át a másik ember érzéseit. Nekem nem voltak még tragédiák az életemben. (Kopp-kopp!) Ez volt az első halott, akit láttam. Nekem ez is rettenetes volt. De mit zavar ez téged? Van neked mivel foglalkozni.

  előzmény:
  iop* (57)
  2017-07-13  17:45
 15. 2017. július 13. 17:4658.

  Jól érzed. Nagyon sajnálom őt (a 10%-nál jobban), de amennyire neki joga volt meghalni, úgy nekem is jogom van a nyugalmamat, mi több: a gyerekem nyugalmát óvni. És ez borult most meg. Tudod mikor takarították fel a mintegy méteres átmérőjű vérfoltot az ablakunk alól? 1 hét után, mert már sírva telefonáltam, hogy valaki tegyen végre valamit. Miért nem én mostam fel? Mert nem voltam rá képes. Tudod, milyen volt ezt látni az ablakból, ezt látni jártunkban-keltünkben, így menni a gyerekkel ide és oda? Ez is hozzájárult, hogy ne legyen nyugodt a lelkem, hogy ne tudjak felejteni. De a fenének is írogatok, hiszen úgyis elkönyveltek már itt hisztis, labilis pi.ának és szívük joga, hogy ezt tegyék, úgysem ismernek, fogalmuk sincs, milyen vagyok valójában és arról sem, milyen átélni egy ilyen történést. A lényeg, hogy aki igazán számít, az mellettem volt, biztatott, nyugtatott, megtartott, amikor azt hittem, mélyre húz a zavar, ami keletkezett bennem.

  előzmény:
  iop* (47)
  2017-07-13  13:53
 16. 2017. július 13. 17:4557.

  Bár elhatároztam, hogy ne hozok ide saját élményt, de az örüljetek neki, hogy fogalmatok sincs, miről van szó kezdetű mondatod kiverte nálam a biztosítékot, úgyhogy mégis elmondom: lófasz volt, amivel te szembesültél, nem dráma. Egy vadidegen ember a közeledben lett öngyilkos. Na bumm. Mesélek picit neked a "dráma" fogalmáról. Az én rokonságomban (a rokonságot nagyon tágan értelmezve) többször és több módon is "találkoztam" az öngyilkossággal. Az egyik rokonom akkor lett az otthonában öngyilkos, amikor én is ott voltam a lakásban. Még gyerek voltam, és órákat voltam egy halottal egy lakásban. Egy mások rokon a függőségéből nem látott kiutat, a szemünk láttára omlott össze, próbálkozott többször öngyilkossággal, míg végül sikerült neki (mind a rokoni segítséget, mint az orvosi kezeléseket elutasította, megszökött a kórházból stb.). Egy távoli rokonomat a saját fia találta meg fészerben felakasztva: ott lógott apa a kötélen. Volt olyan távoli rokonom, aki évekig terrorizálta azzal a közeli családtagjait, hogy öngyilkos lesz, minden helyzetben ezzel tartotta őket sakkban, míg szinte a teljes közvetlen családja teljesen tönkrement idegileg.


  Ezek után ezen a hisztin, amit egy vadidegen ember halála miatt csináltál, némileg csak mosolyogni tudok.

  előzmény:
  Filemon (54)
  2017-07-13  17:26
 17. 2017. július 13. 17:3956.

  Rendben. Majd emlékezz ezen soraidra, amikor az ablakod alá pottyan egy összetört hulla. (Nem kívánom, még mielőtt leírnád, hogy meredek, hogy valaki halálát kívánom, ráadásul úgy, hogy a szemtanúja legyél.) Ja, és sokadszor is: NEM volt a szomszédom, NEM lakott a házunkban. Itt dolgozott, ezért naponta találkoztam vele. De NEM beszéltünk egymás magánügyeiről. Ezt el lehet képzelni? Vagy ez is valamiféle társadalmi elhidegülésnek hat? Gáz, hogy nem tudtam a lelki problémáiról, a szekta-tagságáról, stb? Én nem érzem annak.

  előzmény:
  Kids Space (44)
  2017-07-13  13:42
 18. 2017. július 13. 17:3355.

  Egy vallási szektához tartozott, és látni akarta a fényt. Ezért tette. Remélem, úgy gondoljátok, hogy tök jogos volt és érthető. Kimosták az agyát szegénynek, pedig egy jó ember volt.

  előzmény:
  iop* (41)
  2017-07-13  13:35
 19. 2017. július 13. 17:2654.

  Sokat gondolkodtam rajta, hogy miért borultam így ki, sőt hibáztattam is magam. Míg nem beszéltem valakivel, aki ugyanezt átélte, többször is. (más körülmények között, de szemtanúként.) Megnyugtatott, hogy soha, senki olyan nem fog megérteni, aki nem élte át. És szerencsére nagyon kevés ember tanúja egyenesben ilyen eseményeknek. Tehát összegezve: örüljetek neki, hogy fogalmatok sincs, miről van szó és ne próbáljatok megérteni, mert abból úgyis csak félremagyarázás lesz. Köszönöm a hozzászólásokat, de a topik nem nektek szól. Azoknak, akik öngyilkosságra készülnek, hogy gondolkodjanak, kérjenek segítséget, és NE TEGYÉK meg! Valamint azoknak, akik hozzám hasonlóan szemtanúk és vádolják magukat, mert nem tudnak megnyugodni. Ahogy az általam említett sorstárs fogalmazott: "Azzal van kurva nagy gáz, aki nem így érzi magát egy ilyen trauma után." Mellesleg ezzel a pszichológus is egyetértett, úgyhogy kár a szóért.

  előzmény:
  Babyface83 (40)
  2017-07-13  13:10
 20. 2017. július 13. 17:2053.

  No, és ezt hol olvastad? Éppen azt írogatom, hogy SENKI ne ölje meg magát, mert ez nem megoldás semmire, plusz még iszonyatos sebeket okoz az itt maradóknak. Erre jöttek a nagy önrendelkezők, veled együtt, hogy joga van mindenkinek megölni magát. Hát ez a rohadt nagy gáz a világgal manapság, hogy mindenki úgy érzi, hogy mindenhez joga van, közben meg nem gondol bele, hogy mivel jár, amit tesz. Legyen ez bármi, nem csak egy ilyen visszafordíthatatlan cselekmény. Én a magam részéről úgy élem az életemet, hogy senkinek ne okozzak semmilyen kárt, hátrányt, kellemetlenséget. Nem teszek olyat, amit nem szeretném, hogy velem tegyenek. Ez mondjuk igényel némi odafigyelést, de véleményem szerint megéri. Nem tudom, min húztad fel magad, vagy hol siklott félre az értő olvasásod, de totálisan másról írsz, mint amiről eredetileg szó volt. Persze, mint az öngyilkossághoz és oly sok máshoz, ehhez is jogod van. Én nem veszem magamra, mert nem igaz semmi abból, amit írsz.

  előzmény:
  Kids Space (38)
  2017-07-13  12:55
 21. 2017. július 13. 17:1452.

  Hol olvastad, hogy a szomszédja voltam? Mert nem írtam ilyet és ez nem is igaz. Fogalmam sincs, hol lakott. 

  előzmény:
  Kids Space (36)
  2017-07-13  12:48
 22. 2017. július 13. 14:1151.

  Igen, sok mozdonyvezető egy ilyen eset után soha többé nem képes mozdonyt vezetni. Neki tényleg tragédia, még akkor is, ha pontosan tudja, hogy nem tehetett ellene semmit.

  előzmény:
  Babyface83 (48)
  2017-07-13  13:53
 23. 2017. július 13. 14:0950.

  Érdekes ez a 3 háztömb elmélet, még nem hallottam róla.


  A hölgyre visszatérve... vannak erős idegrendszerűek és vannak nagyon gyenge, labilis személyek. Ha utóbbiakhoz tartozik, akkor rég reális is, hogy ennyire megviseli. Ettől függetlenül én is támogatom, hogy mindenféle problémával, az adott terület szakemberéhez kell fordulni.


  De továbbra is áldozat hibáztatásnak tartom, ha "megsértődünk" valakire, mert előttünk vetett véget az életének.

  előzmény:
  iop* (46)
  2017-07-13  13:48
 24. 2017. július 13. 14:0149.
  " Ha neki pszichológusra van szüksége, hogy feldolgozza, meg arra, hogy itt elmesélje a történteket és leírja a lelkiállapotát, hát hajrá, csinálja, lépjen tovább minél előbb, ahogy tud."

  Egyet értek, lépjen tovább, ahogy tud, ahogy ő fel tudja dolgozni a történteket, csak érdemes arra odafigyelnie, hogy ne önsajnáltatásba forduljon át a "trauma feldolgozása". Nem szeretném elbagatellizálni a vele történteket, de Ő azt a kérdést teszi fel, hogy: miért pont itt és most kellett magát megölnie, engem kellemetlenségnek kitéve?


  Másik szomszéd meg talán azt kérdezi magától: hogy nem vettem észre, hogy ekkora a baj? Hogy lehettem ilyen vak, hogy nem vettem észre?


  Egy "picit" más a nézőpont...


   


   

  előzmény:
  Babyface83 (45)
  2017-07-13  13:47
1 2 3

Legnépszerűbb cikkek