Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.

Temetésre gyereket?

miazhogy!!
Létrehozva: 2006. december 10. 12:08
Szerintetek hány éves kortól kell kivinni?
  1. 2019. január 24. 09:3456.

    Tudom, már tárgytalan a téma, de azért nem árt a gyerekek szemszögéből is átgondolni a dolgot. Nem azért, mert "gyerekprogram". Egy 4-5 éves már jó esetben valamennyire tisztában van a halál fogalmával, neki jót tehet, hogy ott van a szertartáson, el tud búcsúzni, még ha akkor abban a pillanatban nem is látszik ez egyértelműen, de jót tesz neki, ha látja, hogy eltemetik a mamát, hogy ez végleges, nem fog már visszajönni, ne várja vissza. Nyilván ilyenkor amennyire lehet, fel kell készíteni a gyerekeket, hogy mi fog történni, és hogyan kell majd viselkedni. Ha pedig gond van a temetés alatt, a szülő félrevonulhat a gyerekkel.


    Az 1 éves nyilván semmit nem fog fel egy temetésből, ott az a kérdés, hogy az anyukájának mennyire fontos, hogy ott legyen, illetve meg tudja/akarja-e oldani addig a baba felügyeletét. Oké, hogy anyatejes, de egy 1 évesnél már gondolom lehet úgy szervezni az evéseket, hogy ne a temetés idejére legyen időzítve, az étteremben meg gondolom megoldható.

  2. 2019. január 22. 21:4755.

    Na, hál'istennek rendben-csendben lezajlott a temetés, semmi és senki sem zavarta meg.

    előzmény:
    nyugger (54)
    2019-01-21  16:19
  3. 2019. január 21. 16:1954.

    A családi harag részemről meglesz, ha mégis odahozzák a csecsemőt. Egész addig, amíg oda nem érek a temetőbe, ezen fogok izgulni: lesz-e annyi belátás az unokahúgomban, hogy nem teszi tönkre mások kegyeletét.


    Ha mégis gátlástalanul odatolja a gyereket a ravatalozóba, akkor is zavarni fog, ha az csendben van és alszik. Mert nem oda való. Elvonja a figyelmet. Persze nem fogok botrányt csapni, hangosan kiküldeni őket stb., pedig jogom lenne hozzá, az én anyukámat temetjük.  


    A temetés a halottról szól, nem az aranyos kisbaba iránti örömről. 


    Meg hát vannak illemszabályok. De a testvérem adja alá a lovat, és szerintük semmi nem számít, csak amit a kismama akar, elég felnőtt már (40 múlt), majd ő eldönti.


     

    előzmény:
    eda-1952 (53)
    2019-01-20  18:20
  4. 2019. január 20. 18:2053.

    Hű, nem  csak ebben a topikban, volt másik is  a témában és nagy vitatkozások voltak. A kérdés, hogy mennyire közeli rokon neked? Hiszen lehet anyuka a menyed is, de a testvéred menye vagy lánya is. Hogy őszinte legyek, tiszta szerencse hogy nálunk itthon nem lett volna hely egy tort rendezni, viszont én az éttermet sem értem. Ha éppen eltemettem valakit aki közel áll hozzám, a hátam közepére sem kívánnék egy éttermi ebédet/vacsorát.. de tudom, hogy más ettől meg furán néz rám. Az is biztos, hogy ha egy éves gyerekem lenne, aki még szopik, akkor vagy rábíznám valakire, hogy vigyázzon rá és etesse meg, mert egész biztosan már nem csak anyatejen él, vagy egyszerűen az éttermet kihagynám.


    Átgondoltam, már nem is számít amit az elején kérdeztem. Ha ők nem gondolják meg magukat, akkor az lesz, amitől tartasz...((( Végülis... és gondolom nem akarsz belőle családi haragot...((( Sajnálom...(((

    előzmény:
    nyugger (52)
    2019-01-19  19:19
  5. 2019. január 19. 19:1952.

    Úgy néz ki, az óvodások nem jönnek a temetésre, a szülők belátták, hogy ez mégse gyerekprogram. 


    De még maradt egy egyéves, aki szopik. Ebből az okból neki ott a helye ugyebár. Attól félek, hogy a mama (és a nagymama, aki irányítja) túl csökönyös ahhoz, hogy tudomásul vegye, vannak megoldások a kisbaba ellátására a temetőn kívül.


    Az anyukám temetése arról fog szólni, hogy jaj de cuki kis dédunokája van.

    előzmény:
    nyugger (51)
    2019-01-17  17:52
  6. 2019. január 17. 17:5251.

    Óvodáskorú gyerekeket helyes elvinni a dédnagymamájuk temetésére?


    Állítólag ők akarnak jönni, a nagymama szerint. Ezt én kétlem, de ha így is van, nem helyesebb inkább távoltartani a 4-5 éves kicsi gyerekeket? 


    Nem is csak az ő szempontjukból. Bár őket is elrettentheti a ravatalozó, a síró felnőttek látványa. 


    De arra gondolok, hogy utána az éttermi ebéden se fognak tudni viselkedni, és zavarják a gyászoló rokonságot. Melyik az a normális kisgyerek, amelyik két-három órát kibír szép csöndben ücsörögve?

  7. 2006. december 10. 15:0650.

    Vinni nem kell. Vinni akkor lehet, ha már végig tudja várni és a szülő elmagyarázta az élet és halál  dolgait.

    A lányom velem először olyan 4 éves kora körül volt temetésen, nem is ismerte azt a rokont, annyit tudott, hogy búcsúzunk.  Majd 8 évesen voltunk másodszor, a nagynéném temetésén, akkor sírt velem, mert őt ismerte. Viszont tudta, tudja mi a halál, macskánk is halt már meg.

    Temetőbe csecsemő korától jártunk, lévén apu akkor halt meg, amikor ő 1,5 hónapos volt. Isteni levegő, hatalmas lombok. Óriásikat aludt a babakocsiban.  Amikor már nagyobb volt, segített a sírt rendbe tenni és sokszor ráfeküdt a sírkőre, hogy közel legyen a nagypapához és nagymamához.  

    Tehát neki már ilyen előélettel a temetés teljesen természetes értelmet nyert.

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_603598 (0)
     
  8. Torolt_felhasznalo_932643
    Torolt_felhasznalo_932643
    2006. december 10. 14:4449.
    Egészen pici kortól. A gyereknek meg kell tanulnia, mi az a halál, az élet természetes részének kell tekintenie. Ha mindenféle meséket hall róla, és folyton megvédik tőle, azzal csak félresiklik a lelkivilága.
    előzmény:
    miazhogy!! (1)
    2006-12-10  12:08
  9. mó
    2006. december 10. 14:4148.

    Látom, még egy topic ebben a témában. A véleményemet jól kiveséztem a másikban. 

    A kell szó rettentő rossz.

    Amikor eljön az ideje. A gyerekem 4,5 éves volt, amikor Apa temetésén részt vett. De az már diadalmenet volt ahhoz képest, h végig "kellett" néznie, ahogy Apa meghalt.

    Mivel ez utóbbi "kell" volt, rajtam múlt, h enyhítsek a dolgon.... És azokkal enyhítettem, amit a másikban leírtam....

    előzmény:
    miazhogy!! (1)
    2006-12-10  12:08
  10. Torolt_felhasznalo_849281
    Torolt_felhasznalo_849281
    2006. december 10. 14:3947.
    Abban tényleg egyetértünk, hogy a KELL-nek itt nincs helye. Továbbmegyek: a kamasz gyerekemet sem fogom "odapofozni" a temetésre, mert nem ez a módja. Ha sikerül meggyőznöm, hogy jobb neki is, ha eljön, akkor jó, ha nem sikerül, akkor inkább hagyjuk a témát. Ez igaz a férjemre, az nayámra, bárkire. MUSZÁJból nem lehet gyászolni, ebben teljesen igazad van, és abban is, hogy akik valamiféle külső nyomásra, félreértelmezett elvárásoknak engedelmeskedve viszi ke a gyereket, az nem fogja észrevenni, hogy mikor kell vele távoznia. (De ez a típus éppenúgy nem fog felállni a bábszínházban, a szülinapi partin, vagy a moziban sem, ha a gyerek zavarni kezdi a többiek szórakozását...)
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_994193 (39)
    2006-12-10  13:49
  11. 2006. december 10. 14:3846.

    Üdvözlök Mindenkit!

    Én ebben a témában duplán is érintve vagyok : gyermekként és anyaként is.

    10 éves voltam, amikor imádott keresztanyám autóbalesetben meghalt. Sírva könyörögtem, hogy hadd menjek el a temetésére, bár még sosem voltam. Nem engedték. Azt mondták, még kicsi vagyok. Ne tudom meddig, de sokszor álmodtam keresztanyuval. Egyszer azt, hogy egy lépcső tetején állt és azt mondta, hogy ha annyira hiányzik nekem, akkor menjek fel hozzá. Emlékszem, el akartam indulni felfelé a lépcsőn, de valaki megfogta a vállam, hogy nem mehetek! Többre nem emlékszem. De utána már csak felnőtt fejjel álmodtam vele.
    Már tudom, hogy hiányzott az, hogy elengedhessem. Hogy lezárhassam magamban az elvesztését. Ma már azt is sejtem, az lehetett a bajom, hogy nem búcsúzhattam el tőle,  de a mai napig emlékszem arra a pillanatra, ahogyan kértem aput, hogy mehessek.

    Sok év telt el, anya lettem.
    6 éves volt a nagyobbik lányom, 1 éves a fiam és 10 hetes  a kicsi lányom, amikor meghalt az apukám. Nagyon erősen kötődtem hozzá, 100 %-ig "apjalánya" voltam. A lányomat is ő "nevelte", amikor mi dolgoztunk, hogy ne kelljen bölcsibe adnunk. Legalább annyira kötődött a papához, mint az anyja.
    Amikor apu elment, nem titkoltuk egy percig sem. Halála előtt néhány napig kórházban volt, akkor már beszéltünk róla, hogy lehet, hogy nem jön többé haza a papa. És amit ő kérdezett, arra válaszoltunk, őszintén.
    És jött a temetés. Eszembe jutott, hogy a Kismama újságban van egy pszichológus nő, aki telefonon felhívható.
    Amikor elmodtam a helyzetet, ő azt ajánlotta, hogy ha a gyerek menni akar, vigyem el. Szüksége van arra, hogy lezárhassa a múltat. Akkor meg pláne, ha  a gyerek erősen kötődött az elhunythoz. Az élet része a születés és a halál, a halállal jár a gyász. A temetés pedig ennek a része. Amikor a testet elbúcsúztatjuk,és megtanuljuk, hogyan éljen az emléke tovább.
    Lányom jönni akart, elvittük. Amikor láttuk, hogy "fárad" lelkileg, apa kézen fogta és sétáltak. Beszélgettek a temetőről, a sírokról, stb., majd visszajöttek. Kikísérük a papát és a virágocskájával elköszönt tőle.
    Bár a két kicsire is azt mondta a pszichológus, hogy nekik sem ártana, mert érzik, hogy baj történt, nekik is kéne a lezárás, de ebben nem igazán hittem. Ők megvártak otthon és pár nappal később kivittük őket a sírhoz. Akkor elmondtam, mi történt, nem tudom, éreztek/értettek-e belőle vmit, de úgy éreztem, ezzel nekik is tartozom. De nem cifráztam tovább a dolgot.
    Úgy nőttek fel, hogy tudják, aki meghal, megsiratjuk, elbúcsúzunk tőle és eltemetjuk. Ez tettük az összes háziállatunkkal azóta.

    Nem tudhatom, sérült-e a nagylányom attól, hogy ott volt a temetésen. De azt hiszem nem. Az ösztöneim azt súgják, hogy jól tettem, amikor hallgattam a pszichológusra.
    És őt legalább nem "kísérti" a papa szelleme, mint engem annak idején a keresztanyám.

    Elnézést, hogy ilyen hosszúra "sikerültem", de én nem akartam tanácsot adni, inkébb azt meséltem el, mi történt velünk. Talán ezzel többet segítek azoknak, aki bizonytalan.

    További nyugadalmas napot kívánok Mindenkinek!

    Üdvözlettel: Éva

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_603598 (0)
     
  12. Torolt_felhasznalo_544962
    Torolt_felhasznalo_544962
    2006. december 10. 14:2845.
    van aki beviszi a tesót anyuhoz, meg nagypapához. azért ezt meg lehet tenni. van akik, ha kiderül, hogy meg fog halni valaki, és tényleg nincs mit tenni, inkább otthon áplják, és békében megy el. lehet azért városon is. csak nem olyan egyértelmű talán. de az csak az egyes embereken múlik.
    előzmény:
    miazhogy!! (44)
    2006-12-10  14:25
  13. 2006. december 10. 14:2544.

    Igen, csak az elidegenedett város, ahol anyu bemegy a kórházba, nem tudom m ivan vele, majd kijön egy babával, nagypapa bemegy a kórházba, nem jön ki többé, mi lett vele?

    Na, ez a félelmetes!!!!!!!!!!
    Van egy mondás: öreg ember halála nem tragédia!!!

    És emlékezzünk, régen hatalmas csecsemőhalandóság volt, úgyhogy tesóhalált is sokszor átéltek a gyerekek, szülőhalál is sok vol, hisz a nők  aszülésbe, a férfiak a háborúkba haltak bele és egyébként is sokkal rövidebb volt az élettartam......

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_544962 (42)
    2006-12-10  14:22
  14. 2006. december 10. 14:2343.

    Engem sem engedtek soha halott közelébe. Mikor a helyi bányatóba belefulladt egy ember és épp ott voltunk, akkor is a szüleim elküldtek minket a domb mögé.

    Én nagyon félek a halottaktól, nem tudom, hogy ez az oka-e. Néha már úgy érzem kezeltetnem kellene magam.

    előzmény:
    miazhogy!! (41)
    2006-12-10  14:20
  15. Torolt_felhasznalo_544962
    Torolt_felhasznalo_544962
    2006. december 10. 14:2242.
    magyarországon is sok helyütt még tartják a halotti tort.  kaja pia, emlékezés, és nevetni is szabad. hiszen a szép dolgokra emlékezünk, meg vidámakra is. szerintem ez se vezet lekisérüléshez. sőt. ezért mondtam, falun könnyebb.
    előzmény:
    miazhogy!! (41)
    2006-12-10  14:20
  16. 2006. december 10. 14:2041.

    Mexikóban halottak napján az egész család kivonul  atem,etőbe, gyerekkel együtt, megterítenek a síron!!!!eszegetnek, beszélgetnek, szinte "buliznak", aztán este is !!!!!!!!!!!!!!!!!!!Karrneváli hangulata van a halottak napjának. Szerintem a mexikoiak nem a lelkisérüléseikről

    És régen valóban: nem voltak kórházak, otthon haltak meg az emberek, otthon ,  alakásban ravatalozták fel őket, otthon születtek is, de a házat körülvevő állatok születését-halálát is látták a gyerekek.

    Haláltól lekisérült inkább akkor lesz a gyerek, ha tabuizálják a dolgokat és szorongani kezd

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_849281 (32)
    2006-12-10  13:32
  17. 2006. december 10. 14:0840.
    Eletemben eloszor apam temetesen voltam 12 evesen...ne tudjatok meg milyen borzalmas volt a reformatus korus idegeket hasogato eneke/ "Nincs mar szivem felelmere, nezni sirom fenekere"stb....a zokogo rokonsag, meg a pap is sirva mondta a beszedet, apam jobaratja volt,  annyira zavarodott voltam ettol az egesztol hogy szinte nem tudtam apamra gondolni csak odahaza....Tobbe nem voltam hajlando elmenni senkiere. Itt viszont voltam az usaban  baratnom 18 eves hirtelenul meghalt fia temetesen, nem tudtam kikerulni a dolgot meg annyira szerettem azt a gyereket hogy ugy ereztem hogy orokre banni fogom hogy nem koszontem el tole....Ez csak a halottnezo volt a temetkezesi vallalatnal, beszed, rengeteg ember mert nem volt igazi temetes, hamvasztottak...Es itt nem volt borzalmas holott itt is enekeltek de szinte senki nem volt  feketeben, a halott is a kedvenc addidas sportpuloverjeben "aludt"  a koporsoban, semmi borzalmas nem volt benne csak a fajdalom a resztvevokben akik kozul sokan konnyeztek, volt aki megsimogatta a fiu arcat szomorkas felmosollyal, volt aki melle tett a koporsoba targyakat, fotot, nem tartottam illendonek megszemlelni hogy miket, felszemmel egy cica kepet lattam meg egy szoke lanyet meg meg  egy plussmacit amikor bejott a terembe egy anyuka ket kislanyat vezetve, talan 3 eves lehetett az egyik, 4 a masik, nem rokon volt csak barat...../ mas nagyobb rokongyerekek is voltak/..Odamentek a koporso elotti terdeplohoz, a no leterdeltette a gyerekeket, imadkozott aztan a gyekekei kerdeseire valaszolt akik egyaltalan nem feltek, Kerdesek, Miert fekszik itt? Miert kell imadkozni stb....a kerdesek erdeklodoek voltak, mentesek minden ijedtsegtol....A mama mondta hogy D. meghalt/ azt nem hogy hogy, jobb is volt arrol hallgatni/ es hogy megy az istenhez, es most azert vagyunk itt hogy elkoszonjunk tole mert messze utazik es nem latjuk tobbe....es hogy imadkozzunk erte hogy odaerjen es hogy konnyu legyen az utja mert o sem szivesen hagy itt bennunket....ezutan megimadkoztatta oket, a gyerekek hangosan mondtak hogy Szerbusz D. jo utat, a mama elokotort a taskajabol kis gyerekrajzokat amiket otthon keszittetett a kislanyokkal, azok beletettek a koporsoba a halott melle es a no azonnal kivitte oket, elmentek, a beszedet sem vartak meg.....jol csinalta, megjegyeztem magamnak hogy lehet vinni gyereket ilyesmire, hozza lehet szoktatni kis kortol hogy elmenjen temetesekre csak fel kell ra kesziteni kelloen es nem szabad megvarni az ossznepi zokogast...aztan majd lassan azokba is beleszoknak es nem lesz olyan iszonyu elmenyuk mint nekem volt annakidejen.......
    előzmény:
    miazhogy!! (1)
    2006-12-10  12:08
  18. Torolt_felhasznalo_994193
    Torolt_felhasznalo_994193
    2006. december 10. 13:4939.
    Oké, te megfogod a gyereket és elviszed, ha "besokall". Ezzel Te is elismered, hogy nem kell résztvennie a temetésen, de a lehetőséget megadod a búcsúzásra. Ez így rendben is van.
    Én azon ütköztem meg, hogy KELL.
    Aki muszájból viszi a gyereket, az nem fogja elvinni onnan akkor sem, ha látja, hogy a gyereknek ez már nem jó.
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_849281 (34)
    2006-12-10  13:38
  19. 2006. december 10. 13:4438.
    Minnél később.....én vittem 20 hónaposat (nem volt aki vigyázott volna r&aacute 2 héttel a tesó születése előtt (Keresztapám temetése volt   ) de nagyon rossz hatással volt a gyerköcre és rám is. 
    előzmény:
    miazhogy!! (1)
    2006-12-10  12:08
  20. Torolt_felhasznalo_994193
    Torolt_felhasznalo_994193
    2006. december 10. 13:4137.
    Nyilván igazad van. Nincs személyes tapasztalatom abban, mit tesz egy 3-4 éves egy nagyon közeli hozzátartozó temetésén. De akkor sem kell szerintem. A szülőnek kell annyira ismerni a gyerekét, hogy el tudja dönteni, elég érett-e a gyereke arra, hogy ott legyen a temetésen. Ha úgy érzi, elég érett rá, vigye ki, de ne legyen muszáj.
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_849281 (32)
    2006-12-10  13:32
  21. Torolt_felhasznalo_544962
    Torolt_felhasznalo_544962
    2006. december 10. 13:4136.

    te tudod a miérteket?? hogy miért születünk, miért élünk, miért halunk meg??? ha igen, várom én is a válaszokat. meg még sokan.

    szerintem normál esetben egy gyerek találkozik az elmúlással, pusztulással. ok, tudom, falun könnyebb, ahol vannak állatok. de szerintem városon se lehetetlen. egyszerűen a közeg a fontos, hogy ne kerülgessük, töltsük meg félelemmel fölöslegesen a témát. És akkor nem lesz értetlen a gyerek sem.

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_492971 (30)
    2006-12-10  13:28
  22. Torolt_felhasznalo_800809
    Torolt_felhasznalo_800809
    2006. december 10. 13:3935.

     Nehogy mar igy magyarazd el a halalt a gyereknek!Ennyi erövel hust sem fog többet az eletben enni,ha igy mondod el neki,hogy legyilkoljak,kihül a tetetm,felmarcangoljak,majd jol belefözöd a döglött hust a levesbe,attol lesz jo ize....boa....

    Van ennek a dolognak egy lelki oldala is...eleg szar lenne meg nekem is igy gondolni a halalra,hogy meghalok,felboncolnak,visszagyürik a beleimat,összevarnak,megyek a tepsibe,majd a fölbe elrothadni....ez a test dolga,de van mas megközelitese is a halalnak.

    Eleg nagy barom,aki egy darab hus elrothadasat magyarazza a gyereknek.... 

    előzmény:
    orange3 (16)
    2006-12-10  12:49
  23. Torolt_felhasznalo_849281
    Torolt_felhasznalo_849281
    2006. december 10. 13:3834.
    Szerintem a temetés a búcsú része. Nem véletlen, hogy VAN temetés. Együtt vagyunk, akik szerettük, akiknek fontos volt, közösen megemlékezünk róla és biztosítjuk egymást arról, hogy fájdalmunkkal nem vagyunk egyedül. Ezen egy gyerek -emberi körülmények között, tehát nem mínusz húsz fokban, jégesőben, stb- nyugodtan vegyen részt. Az esélyét meg kell adni, ha pedig menet közben "benyűgösödik", akkor az annak a jele, hogy itt van az a pont, ahonnan nem szabad tovább eröltetni a dolgot. Akkor szépen illedelmesen el kell vinni onnan, haza, vagy sétálni, vagy ebédelni. Azt is el kell fogadni, ha "besokall".
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_994193 (31)
    2006-12-10  13:30
  24. Torolt_felhasznalo_994193
    Torolt_felhasznalo_994193
    2006. december 10. 13:3333.
    Mit értesz távoli alatt? Egy soha nem látott rokon temetésére még felnőttként sem mennék el, mert számomra idegen, mégha rokoni szálak kötnek is össze.
    előzmény:
    miazhogy!! (21)
    2006-12-10  12:59

Címlap

top