Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.

Zöldségköret finoman

Blanka76
Létrehozva: 2010. február 24. 12:35

Kedves Fórumozók!

 

Olyan zöldséges köret recepteket szeretnék gyűjteni, amik finomak és változatosak.

 

Sajnos egy szénhidrát anyagcsere betegség miatt nem ehetek krumplit, rizst, tésztát a húsételek mellé, amúgy sem egészséges ez a párosítás, úgyhogy nem nehéz lemondani.

 

Viszont nem szeretnék mindig salátát meg zacskós párolt zöldségkeveréket enni, ezért lennék kíváncsi, hogy Ti milyen lehetőségeket ismertek még?

 

Köszönöm előre is az ötleteket!

  1. 2010. február 25. 10:4235.

    Sziasztok!

     

    NAGYON SZÉPEN KÖSZÖNÖM NEKTEK ezeket a tuti reciket! Nagyon nagy segítség, úgy el is mentem az oldalt, ahogy van:-).

     

    Tegnap sajnos elszólított a kötelesség hirtelen, ezért tudtam csak most megköszönni.

     

    Szép napot Mindenkinek !

     

    Blanka

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_820920 (0)
     
  2. Torolt_felhasznalo_752367
    Torolt_felhasznalo_752367
    2010. február 24. 14:0634.
    bruschetta
    előzmény:
    kpityike (31)
    2010-02-24  14:01
  3. 2010. február 24. 14:0333.

    Bruschetta! :-)  Imádom. :-D

     

     

    előzmény:
    kpityike (31)
    2010-02-24  14:01
  4. Torolt_felhasznalo_752367
    Torolt_felhasznalo_752367
    2010. február 24. 14:0132.
    el is mentettem ezt az oldalt:)
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_752367 (30)
    2010-02-24  13:56
  5. 2010. február 24. 14:0131.
    Nem tudom mi a hivatalos neve, de ilyen paradicsomsalátát is csinálhatsz: a paradicsomok leveses részét kiszeded (attól nagyon vizes lenne) a húsát picire felkockázod, pici kockákra vágott hagymát, oliva olajat, oregánót, sót teszel bele. Piritóssal is nagyon fini, de husihoz is az.
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_820920 (0)
     
  6. Torolt_felhasznalo_752367
    Torolt_felhasznalo_752367
    2010. február 24. 13:5630.
    Nem Te, hanem Gemefutyu:)
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_752367 (27)
    2010-02-24  13:52
  7. 2010. február 24. 13:5229.

    Egyetértek!

     

     

    előzmény:
    kékeszöld (24)
    2010-02-24  13:43
  8. Torolt_felhasznalo_752367
    Torolt_felhasznalo_752367
    2010. február 24. 13:5227.

    + ha a reszelt  piritott sargarepahoz adsz egy kis lotty balzsamecetet ISTENI :) ugyanugy a kaliforniai paprikaval :)

     

    mas: szerintm a cous-cous azert lett fozelek, mert sok vizbe ontotted. el lehet szurni az aranyokat

    előzmény:
    Maja Sager (22)
    2010-02-24  13:36
  9. 2010. február 24. 13:4626.
    Erre nem is gondoltam hisz még ráadás hozattam mert erre nincs!!!!! Kösz..
    előzmény:
    kékeszöld (24)
    2010-02-24  13:43
  10. 2010. február 24. 13:4525.

    Igen, wokban v. serpenyőben érdemesebb külön átpirítani az egyes zöldségféléket, aztán a végén összekeverni.

     

    Nekem van wokom is, de egy jó nagy serpenyő is megteszi. A lényeg, hogy jó nagy legyen, forró legyen az olaj, és egyszerre ne sok zöldséget csináljon az ember. Mert akkor csak kiereszti a levét, és párolódik.

     

    a hagymával se árt vigyázni, főleg a lilahagymával. Nagyon hamar összeesik, és úgy már nem gusztusos.

     

     

    előzmény:
    smona (23)
    2010-02-24  13:39
  11. 2010. február 24. 13:4324.

    Ha rám hallgatsz, kidobod a vegetát....

     

    Ha már ilyen finom és egészséges zöldséget csinálsz, miért adsz neki egy irtózatos pofont azzal a vegyszerrel? .-(((((

     

     

    előzmény:
    Maja Sager (22)
    2010-02-24  13:36
  12. 2010. február 24. 13:3923.

    Szia!

     

    Múltkor egy étteremben wok zöldségköretet ettem, az nagyon finom volt! Padlizsán, cukkini, hagyma, gomba, paradicsom volt benne, meg lehet más is, csak nem emlékszem. nekem nagyon ízlett. Szrintem teflonserpenyőben is meg lehet sütni, lényeg, hogy nem párolni kell hanem csak pár percig olivaolajon sütni. Biztos nem egyszerre teszik bele a dolgokat, mert pl a paradicsom nagyon hamar megvan, a hagymának meg több kell azért.

    Szerintem fokhagyma is volt benne...

    előzmény:
    Blanka76 (1)
    2010-02-24  12:35
  13. 2010. február 24. 13:3622.
    Ugyanezt lehet  vékonyraszelt sargarépával és zukkinival, paprikával és minden épp otthon fellelhető zöldséggel...Mi tepsis zöldségnek hivjuk és télen csak vegetával és olivaolajjal van keverve és a tepsiben ellapitva......megsütve.....Próbáltam  stimer-ben, de nem olyan finom.....
    előzmény:
    kékeszöld (21)
    2010-02-24  13:31
  14. 2010. február 24. 13:3121.

    A mi abszolút kedvencünk:

     

    felvágsz falatnyi nagyságúra piros és zöld kaliforniai paprikát, cukkinit, padlizsánt és jóóóó sok lilahagymát. Átforgatod kb. 2-3 evőkanálnyi olívaolajon, amibe előzőleg belekevertél egy gerezd zúzott fokhagymát és tetszés szerinti zöldfűszereket (rozmaring, zsálya, petrezselyem, snidling.. stb.)

     

    Elteríted egy jó nagy lapos tepsiben, egy rétegben legyen! Akár a sütő grill funkciójával, akár légkeveréssel kb. 20-25 perc alatt pont jó állagúra sül. Nem kell, hogy puha legyen, harapósan jó! Közben egy-kétszer átforgathatod...  A végén sózd, mert másképp levet ereszt.

     

    Ugyanezt lehet wokban is sütni - én külön-külön szoktam a zöldségféléket (mert pl. a padlizsánhoz kevesebb idő kell), és aztán összekeverem.

     

    Nem lehet abbahagyni! :-)

     

     

    előzmény:
    Blanka76 (1)
    2010-02-24  12:35
  15. 2010. február 24. 13:2120.

    Én a mirelit zöldségeket lepirítom és megfűszerezem, akármilyen fűszerkeverekékkel... imádom... és a 2,5 éves fiam is

    előzmény:
    Blanka76 (1)
    2010-02-24  12:35
  16. 2010. február 24. 13:1919.

    Én bármilyen nyers vagy mirelit zöldséget önállóan vagy többfélét összekeverve oliván szoktam átpirítani, majd pici vízzel felengedni, ízlés szerint fűszerezni (mi imádjuk a borsot és a fokhagymát, az mindig van benne), és puhulásig párolni. Nagyon  finom és gyorsan kész van.

    Legutóbb mirelit zöldbab + nyers sárgarépa verziót csináltam, isteni lett.

    előzmény:
    Blanka76 (1)
    2010-02-24  12:35
  17. 2010. február 24. 13:1118.
    Jaj, bocsi, a petrezselymes répa lemaradt. Ugyanúgy készül, mint a petrezselymes krumpli... Szintén lehet zellerrel vegyíteni, de a tisztán zelleres köretet nem ajénlom, annak túl intenzív az íze szerintem.
    előzmény:
    Blanka76 (1)
    2010-02-24  12:35
  18. 2010. február 24. 13:1017.

    Szia!

     

    Nálunk a nagy kedvencek:

     

    1.

    Zellert és sárgarépát vágj durvára (kb 2X3 cm.s darabok), fűszerezd ízlés szerint, tedd tepsibe, locsold meg kevés olíva olajjal, és alufólia alatt párold puhára a sütőben. Ha puha, vedd le az alufóliát, és pirítsd meg alaposan. (Nekünk akkor ízlik a legjobban, mikor már kissé barnul a külseje.) Amúgy ezt hús mellett is sütheted, pl. grillcsirkével együtt, úgy még finomabb. És ne aggódj, a teljesen nyers répa és zeller is vajpuhára párolódik.

     

    2.

    Zöldégpürék

    Brokkoliból, karfiolból, sárgarépából vagy sütőtökből készül, ugyanúgy, mint a krumplipüré.

    előzmény:
    Blanka76 (1)
    2010-02-24  12:35
  19. 2010. február 24. 13:0216.
    Bocs, de a kuszkusz is búzából készül, úgyhogy erre figyelni kell, hogy az nem egy külön növény! Már amennyiben a búza miatt nem ehet a topikindító tésztát sem.
    előzmény:
    Flow*** (10)
    2010-02-24  12:56
  20. 2010. február 24. 13:0215.
    Szia! én úgy szoktam, hogy először vízben megfőzöm a zöldségeket, aztán egy serpenyőbe kicsi vaj, abban átforgatom, és szórok rá kis curryt.nagyon finom
    előzmény:
    Blanka76 (1)
    2010-02-24  12:35
  21. 2010. február 24. 13:0214.

    Ezt akartam linkelni, bocs!:

    http://www.vegetarianus.hu/recept.html

    előzmény:
    Blanka76 (1)
    2010-02-24  12:35
  22. 2010. február 24. 13:0113.

    Ajálnhatom a saját receptjeimet? Mostanában rengeteg zöldséget eszünk, én főleg sűrű levesként szeretem őket, ma vöröslencséből, póréhagymából, répából főztem, kókusztejjel ízesítve.

     

    Köretnek nagyon jó lehet, ha az előpárolt zöldséget serpenyőben átpirítod, illetve sütőben rakottasként megsütöd. Sajnos ezek nem túl kalóriadúsak, de hús mellé már laktatóak. Például a fokhagymás-citromos zöldbabot vagy egy zeller gratint nagyon szerették a családtagok.  A téli zöldségek összedarabolva és sütőben megsütve akár önnálló fogásként is megállják a helyüket, valami jó mártogatóssal együtt.

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_820920 (0)
     
  23. 2010. február 24. 13:0012.

    A vegetariánus-recepteket is megnézegetheted, itt egy oldal pl:

    http://www.vegetarianus.hu/receptek/nagyzsuzsa/zoldse g.html

    előzmény:
    Blanka76 (1)
    2010-02-24  12:35

Címlap

top