Aktuális

Sztárok, akinek súlyos szemproblémai vannak

A híres filmcsillagok és zenészek már a nézésükkel is képesek milliókat lenyűgözni – többek között ez a sikerük titka. Sokan közülük azonban más titkot is rejtegetnek a pillantásukkal kapcsolatban: nehéz elhinni, de nem is egy olyan sztár van, aki félig vakon éli az életét és így futott be fényes karriert.

Johnny Depp

A híres ameriaki színész születésétől fogva látásproblémái voltak, amik végül oda vezettek, hogy a bal szemére ma már gyakorlatilag megvakult.

Kedvenc kalózunk, Johnny Depp fél szemére már gyakorlatilag vak

A jobb szeménél is súlyos myopiát (vagyis rövidlátást) diagnosztizáltak, ami miatt csupán néhány centiméternyire lát tisztán, ezért állandóan kontaktlencsét vagy szemüveget kell viselnie. Mindez nem gátolta a karrierjében annak ellenére sem, hogy a szemproblémái állandó szédülést, szemfájdalmat okoznak neki.

Mila Kunis

Az ukrán származású színésznő, egy neves női divatlapnak számolt be arról, hogy bár látszólag minden porcikájában tökéletes és egészséges nő, egy krónikus szivárványhártya-gyulladás miatt korábban kis híján megvakult a bal szemére.

Mila Kunis kis hiján megvakult

A hosszan tartó betegséget senkinek nem árulta el egészen addig, amíg már csak foltokat látott, és kénytelen volt orvoshoz forulni. A látását végül egy 2010-ben elvégzett műtét mentette meg.

Bono

Nem divatból vagy az imázsa kedvéért hordja a U2 énekese állandóan a híres vált napszemüvegét, hanem egészségügyi okokból.

Bono sem divatból hordja ikonikussá vált napszemüvegét

Az elmúlt két évtizedben ugyanis glaukómával, vagyis zöld hályoggal küzdött, amely a látóideg egy ma még nem gyógyítható betegsége. Szélsőséges esetben akár vaksághoz is vezethet ez a probléma, ám elővigyázatossággal és az intenzív fény elleni védekezéssel többek között napszemüveg hordásával – az állapot romlása megelőzhető.

Jennifer Aniston

Éveken át csak szemcseppekkel tudta csak enyhíteni azt a kellemetlen, szúró és égető érzést a Jóbarátok sorozat színésznője, amelyet krónikus szemszárazsága okozott neki.

 

Jennifer Aniston gyönyörű szemeit sokáig krónikus szárazság knozta

Jennifer sokáig nem is volt tisztában azzal, hogy ez egy kezelhető betegség, és azt gondolta, hogy a gyakori és hosszan tartó forgatókönyv olvasások miatt „fárad el” és szárad ki a szeme. Szerencsére végül orvoshoz fordult a tünetekkel, aki sikeresen kikezelte a problémát.

Whoopi Goldberg

Whoopi Goldberg Bonohoz hasonlóan zöld hályoggal küzd már évek óta.

Whoopi Goldberg a zöldhályogot orvosi marijuanaval kezeli

A színésznő 2014-ben arról is beszámolt, hogy a betegségével járó kellemetlenségeket és fájdalmakat orvosi marihuánával tudja csak elviselhető szinten tartani. Az orvosok szerint tudományosan nem bizonyított, hogy ez valóban hatékony kezelési mód lehet, de Whoopinál úgy látszik, hogy egyelőre jól működik.

Paris Hilton

A milliárdos örökösnő a tökéletesség megtestesítője sokak szemében, hiszen nem csak gazdag, híres és szép, de kicsattanóan jó egészségnek is örvend. A látszat azonban ezúttal is csal, hiszen mint kiderült, Hilton kisasszonynak is megvannak a maga problémái.

Paris Hilton bűvolő pillantását egy szembetegség okozza?

Bevallása szerint születése óta lustaszemű, ami orvosi nevén (ambliyopia) sokkal veszélyesebb bajnak hangzik, mint amilyen valójában. Azért elbagatellizálni sem szabad a dolgot, hiszen számos kellemetlenséggel jár ez a betegség, és sok millió embert érint. A lusta szem kifejezés arra utal, hogy a két szem nem képes egyszerre ugyanoda nézni, aminek jellemzően két oka lehet: a tompalátás vagy a kancsalság. Ezek a problémák már egészen kis korban megjelenhetnek, és ha időben felfedezik, jó hatékonysággal kezelhetők. Paris Hiltonnál felnőtt korára is megmaradt a lustaszeműség – de lehet hogy éppen ez a titka igéző és milliókat érő pillantásának.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top