Aktuális

Szereted a Tokaji aszút? Ez lesz az új kedvenc kávéd! (x)

A borra és a kávéra egyaránt igaz: finom ital, és számos különleges fajtája alkalmas ínyenc kísérletezésre. Fontos a termőterület, amire jellegzetes ízük visszavezethető. A szakértői kezek munkája is kulcskérdés: egy elhivatott szakértő a termőföld adottságait figyelembe véve, a megfelelő eljárással tudja kihozni a mindkettőből a maximumot. A Nespresso most öt hazai mesterembert kért fel, hogy különleges termékeik és az ezek előállítása folyamán alkalmazott technológiák révén, könnyen érthető párhuzamokon keresztül mutassák be nekünk az 5 új Master Origin kávé mögött rejlő kézműves szakértelmet.


A Nespresso Master Origin Colombia kávé termőterületének egyik különlegessége, hogy Arabica kávécserjéi vulkanikus földeken teremnek meg. Olyan fajták honosodtak meg ezen a területen, melyek termése rendkívüli ízvilágú a különleges talajnak köszönhetően.  A speciális termőterületek különleges ízei azonban nem csak a kávészakértőket ihletik meg. „Tokaj egyik legfőbb különlegessége a vulkanikus kőzeten alapuló, ásványi anyagokban dús termőterületben rejlik. Nem sok szőlőfajta érzi jól magát ezen a talajon, viszont ami megterem, az kivételes minőségű bort eredményezhet” – vezet be minket a termőterület adta különlegességekbe ifj. Szepsy István borász.

A Tokaji aszú és a Colombia is késői szüretelésű szemekből áll, amiket kizárólag szemenként, kézzel szüretelnek. Késői szüret csak ott lehetséges, ahol magas az ásványianyag-koncentráció. Jól ismerni az érettségi szintet, és eltalálni, hogy ne túl korán, de ne is túl későn kerüljön sor a szüretre, mind a szőlő, mind pedig a kávécseresznye esetében óriási tapasztalatot és odafigyelést igényel.


 „A termelők szép lassan rájöttek arra, hogy minél tovább érik a gyümölcs a nyári napsütés alatt, annál több cukor koncentrálódik benne. Ugyanez az ízkoncentráltság figyelhető meg a késői szüretelésű kolumbiai kávék esetében is” – tette hozzá a borász. A szüret során csak a megfelelő, már kissé túlérett szemeket szedik le. Ez eredményezi a Colombia kávé elegáns és piros bogyós gyümölcsös jegyekben gazdag ízvilágát.

Az új Nespresso Master Origin kávék már kaphatók a Nespresso Boutique-okban és a www.nespresso.com oldalon.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top