Aktuális

Nicaragua kávékészítési fortélyai az Év séfjének konyhájában (x)

Legyen az cékla vagy épp kávé, az ételekre és az italokra egyaránt igaz, hogy az izgalmas ízek eléréséhez a minőségi alapanyagon túl szakavatott kezekre is szükség van. A Nespresso hazai példákkal szeretné közelebb hozni hozzánk a kávéfeldolgozás legapróbb részleteit is, ezért most felkértek öt magyar mesterembert, hogy különleges termékeik és az ezek előállítása folyamán alkalmazott technológiák révén, könnyen érthető párhuzamokon keresztül mutassák be nekünk az 5 új Master Origin kávé mögött rejlő kézműves szakértelmet.


A kávécserjéket a Nespresso szakértői Nicaraguában a megszokástól eltérően 800–1000 m közötti termőmagasságról választották, ugyanis ez a termőszint illik legjobban a „black honey” feldolgozáshoz, amivel a Master Origin Nicaragua kávé készül. A művelet lényege, hogy úgy fejtik le a gyümölcshúst a zöld kávészemről, hogy a pektines, cukros, ragadós réteg rajta maradjon. Ezeket a kávészemeket 15 napig a napon szárítják, aminek hatására a pektines réteg egy mézszerű, nyúlós masszává válik, és a lassú karamellizálódás hatására megfeketedik a kávészem. Ezért kapta az eljárás a „black honey” nevet. A kávészem magába szívja a cukros, karamelles ízt, ezért csökken a kávé keserűsége és savassága, és egy édesebb, lágyabb ízt kapunk. Ez a ritka eljárás nagy gondosságot, szakértelmet és odafigyelést igényel a kávéfarmerek részéről.


Hasonló műveletekkel leggyakrabban talán a konyhában találkozhatunk, ezért megkértük Barna Ádámot, a St. Andrea Wine & Gourmet Bar chefjét, hogy avasson be minket, mit is jelent ez az eljárás, és milyen formában alkalmazhatjuk az ételeink elkészítése során. „Mindig a szakács tudásán és odafigyelésén múlik, milyen ízt hoz elő egy adott alapanyagból. Ezerféle íze lehet egy zöldségnek attól függően, hogy hogyan készítjük el: főzzük, sütjük vagy mondjuk nagyon lassan izzasztjuk. Utóbbi esetben például a zöldségben lévő cukortartalom enyhén karamellizálódik, és így egy mélyebb ízt érhetünk el – ugyanúgy, mint a Nicaragua kávé esetében” – magyarázta leegyszerűsítve a két eljárás közötti hasonlóságot Barna Ádám.

Fedezze fel az új Nespresso Master Origin kávék különböző karakterét, melyek már kaphatók a Nespresso Boutique-okban és a www.nespresso.com oldalon.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top