Aktuális

Nektek bejön az orosz szenvedély? (X)

Tűz, dráma és szenvedély – két orosz nagyágyú, Dmitrij Kitajenko karmester és Lilya Zilberstein zongoraművész novemberben Magyarországra jönnek, hogy a világ egyik top zenekarával, a Budapesti Fesztiválzenekarral egy igazán vérbő koncertet adjanak a Zeneakadémián. Rachmaninov, Sosztakovics és Csajkovszkij, ahogy csak kevesen értik. Kötelező program ebben a szezonban!

A Budapesti Fesztiválzenekar a maga 34 évével szinte még gyerekcipőben jár a nagy múltú együttesekhez képest, mégis a világ top ligájában játszik: New Yorktól Abu-Dzabiig imádja a közönség.

November 9-én és 10-én Dmitrij Kitajenko, az orosz zene egyik leghitelesebb tolmácsolója vezényli a csapatot. Egy igazi finom úriember, aki rengeteg érzéssel, mégis határozottan nyúl a zenéhez. Zenei zsenialitásán túl pedig nem mellesleg cica- és kutyabarát is egyszerre. Mellette a zongora koronázatlan királynőjének, régi jó barátjának, az ugyancsak orosz Lilya Zilbersteinnek hallhatjuk a játékát, aki Rachmaninov zongorára és zenekarra írt Rapszódia egy Paganini-témára című művét játssza. Legyetek óvatosak: a hatásos és virtuóz mű megidézi az „ördög hegedűsét” és a háta mögött settenkedő halált is.

Dmitrij Kitajenko

A program másik főhőse, Sosztakovics még tinédzserként próbálkozott először a szimfónia műfajával, de már akkor sem hiába. Az egyszerre szellemes és drámai 1. szimfónia volt a diplomamunkája, ami előtt azonnal térdre borult a világ, pozíciója pedig azóta is töretlen.

Lilya Zilberstein

A harmadik orosz, Csajkovszkij Francesca da Rimini című szimfonikus fantáziáját három hét alatt írta, Dante Isteni színjátékából merítve a történetet. Francesca beleszeret férje fivérébe, de lebuknak, a férj pedig megöli a szeretőket, akik házasságtörő szenvedélyük miatt pokolra jutnak, hogy soha ne találjanak nyugalomra. Egy biztos: a feszültség tapintható lesz a koncertteremben!

 

Itt még több információt találtok a koncertről, és jegyet is vásárolhattok rá!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top