Aktuális
Szponzorált tartalom

Lakást adsz ki, bérelsz vagy veszel? Mindenképpen köss biztosítást!

Általában hasznos dolog egy lakásbiztosítás, de van két olyan élethelyzet, amiben kifejezetten tanácsos, hogy előrelátóan gondolkodva biztosítást kössünk.

A lakásbiztosítást egy albérlet vagy saját ház esetében csak addig tartjuk felesleges kiadásnak, amíg nem kerülünk bajba. Amint azonban egy nyaralás után a kirámolt lakást találjuk, vagy egyik reggel a csőtörés áztatta fürdőszobával szembesülünk, rögtön eszünkbe jut, milyen jó lenne, ha ezt a kárt valaki megtérítené nekünk!

Vannak nehéz helyzetek, amikből csak egy jó lakásbiztosítás tud kihúzni (fotó: istockphoto.com)

Albérlőknek és bérbeadóknak melegen ajánlott

Amikor albérletet keresünk, számtalan szempontot mérlegelünk: mennyi a bérleti díj, hány havi kauciót kell fizetni, mekkora lesz a rezsi összege, kapunk-e megfelelő bútorokat és berendezési tárgyakat, jól szigetelnek-e az ablakok és így tovább. Ami a legritkábban jut eszünkbe, az a biztosítás, és ha mégis, akkor megelégszünk azzal a válasszal, hogy a tulajdonos már kötött a lakásra biztosítást. Pedig ez a mi szempontunkból általában semmit nem jelent, ugyanis ezek a biztosítások a legtöbb esetben csak magára az ingatlanra és a tulajdonos által elhelyezett tárgyakra terjednek ki. Egy tűzkár, egy beázás vagy betörés esetén a biztosító ezért nem fog fizetni a mi ingóságaink után – márpedig komoly értékek is veszélybe kerülhetnek, ha visszük magunkkal az albérletbe a tévét, a hifit, a számítógépet és minden egyéb holminkat.

Ha tehát albérletbe költözünk, mindenképpen érdemes tisztázni a biztosítás részleteit is, és ha szükséges, saját magunk is kössünk egyet az ingóságainkra (ehhez egy részletes leltárt és fotót kell majd készíteni róluk, valamint a vásárlásukkor kapott számláikat is mellékelnünk kell). Sőt, akár magára a lakásra is köthetünk, ugyanis a szabályok ezt is lehetővé teszik! A tanácsunk tehát a bérlőknek az, hogy már a bérleti szerződés tárgyalásakor tisztázzák a biztosítás kérdését. Mivel pár perc alatt kiszámítható (például itt, a CHERRISK lakásbiztosítás kalkulátorával), hogy milyen anyagi vonzatai is lennének egy ilyen biztosításnak, ez a kérdés nem okozhat különösebb fennakadást abban, hogy megállapodás megszülessen.

Albérlőként vagy bérbeadóként könnyen adódhat olyan helyzet, hogy biztosításra lesz szükséged (fotó: istockphoto.com)

Természetesen nem csak a bérlőnek, hanem a bérbeadónak is érdemes megfontolni egy lakásbiztosítás megkötését még azelőtt, hogy idegenek költöznek az ingatlanjába. Könnyen előfordulhat ugyanis, hogy a bérlők kárt okoznak – például nyitva felejtik a vízcsapot és eláztatják a padlót és az alatta lévő lakókat is, vagy az olajos serpenyőt felejtik a forró tűzhelyen, ami tüzet okoz . Ilyen esetekben a biztosító fizet, sőt akár még a kiesett bérleti díjat is megtérítheti, ha a lakás lakhatatlan lesz egy rövid időre.

Hitelre veszel lakást és kötelező a lakásbiztosítás? Nem biztos, hogy a bank ajánlata a legjobb.

Mivel jelzálog- vagy lakáshitel felvételekor kötelező lakásbiztosítást kötnünk, ezért ezzel is érdemes számolni. Ilyenkor a legtöbb bank ajánl is biztosítást, de nem kötelező az általaluk javasolt terméket választanunk. Épp ezért érdemes körbenézni a piacon, hogy nem találunk-e jobb ajánlatot. Különösen, hogy ezt a hitel teljes időtartama alatt fizetnünk kell, 20-25 év alatt pedig egy havi ezer forintos különbség is 240-300 ezer forintot jelent.

 

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top