Aktuális

Ingyen tankolhatod és kevesebbet hibásodik: ez a jövő autója

Az elektromos autók nemcsak jobbá teszik az életet a városokban, hanem számtalan előnyt hoznak tulajdonosaik életébe.

Nem véletlenül szeretnek bele egyre többen az elektromos autókba. Azon túl ugyanis, hogy környezetkímélő, számos olyan kedvező lehetőséggel jár a használata, amit mindenkinek értékelnie kell. Ez egyik meghatározó tényező, amelyik azt erősíti, hogy érdemes elektromos autókkal közlekedni, az az, hogy ma közel 100 ingyenes, bárki által használható töltőoszlopnál tankolhatunk. Ezek nagy része Budapesten található.

A 15 ezer lakosnál nagyobb települések számára a közelmúltban hirdettek pályázatot. A tervek szerint 500 töltőoszlopon 1000 töltőpont kialakítását támogatják. Hosszú távon pedig az a terv, hogy a fő közlekedési útvonalakon 50 kilométerenként építenek ki villámtöltőket. A elektromos autók általában 120-200 kilométer megtételére képesek egyetlen töltéssel. A gyártók 2017-ben már azt ígérik, hogy olyan akkumulátorokkal szerelik fel a járműveket, amelyekkel akár 300 kilométerre is elmehetnek.

Ingyen tankolhatod és kevesebbet hibásodik: ez a jövő autója

A tisztán elektromos autók nagy előnye, hogy esetükben nincs annyi karbantartási költség, mint a hagyományos robbanómotorral közlekedőknél. Az akkumulátorral hajtott autók működése nemcsak átláthatóbb, hanem a hibafaktoruk is alacsonyabb. Az egyetlen, néhány évente felmerülő komolyabb költség esetükben az akkumulátorcsere.

Az ingyen tankolás mellett az ingyen parkolás is nagy lehetőség az elektromos autóval közlekedők számára. A zöld rendszám ugyanis feljogosít arra, hogy parkolójegy nélkül használd azokat a parkolókat, amelyek közterületen vannak. Arról nem is beszélve, hogy bruttó ár 21 százalékát adja most a kormány, ha tisztán elektromos autót vásárolsz. Ez az összeg akár 1,5 millió forint is lehet. A pénzt nemcsak magánszemélyek igényelhetik, hanem a gazdasági társaságok, vállalkozók, a civil szervezetek, helyi önkormányzatok is. A program 2017-ben is folytatódik.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top