Aktuális

Autós biztosítások kötése: a lényeg röviden (X)

A biztosításkötés folyamata látszólagos bonyolultsága miatt sokunkat megijeszt, kisokosunkból azonban kiderül, hogy a lényeg milyen egyszerű


A biztosításkötés folyamata némi eltérést mutat a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítások és a casco biztosítások esetében, ugyanakkor a szabályok mindkét esetben egyszerűek. Gépjármű-felelősségbiztosítást akkor vagyunk kötelesek kötni, ha új vagy használt gépjárművet vásárolunk, ha biztosítót váltunk, vagy ha a korábbi szerződésünk díjnemfizetés miatt megszűnt. Fontos, hogy akár új, akár használt autót vásárolunk, a felelősségbiztosítást még azelőtt meg kell kötnünk, hogy az autó hozzánk kerülne, mivel a biztosításra szükségünk lesz a jármű nevünkre íratásakor, és a forgalomban sem vehetünk részt nélküle. Casco biztosításunk megkötésekor a szabály e tekintetben az, hogy nincs szabály: nincsen előírás. Cascót nem kötelező kötnünk, az csak a maximális biztonságunk miatt ajánlott. Amennyiben erre nagy hangsúlyt fektetünk, javasolt egyszerre megállapodnunk a biztosítóval, mivel együttkötés esetén a szerződések kezelése, nyomon követése egyszerűbb, valamint előnyösebb biztosítási díjak is elérhetőek.

A folyamat következő állomása magának a biztosítási szerződésnek a megkötése. A szerződést meg lehet kötni a biztosítónál vagy közvetítőn keresztül, papíron vagy elektronikus úton. Fontos, hogy csak akkor jön létre szerződés, ha az ajánlat megfelel az általunk választott biztosító díjszabásainak és szerződési feltételeinek. Szerződésünk attól a ponttól él, hogy a biztosító valamilyen fedezetet igazoló dokumentumot, leggyakrabban igazolást vagy biztosítási kötvényt küld meg a részünkre. Ugyanakkor egy rövid ideig maga az ajánlat is igazolhatja a szerződés megkötését, feltéve, hogy a biztosító azt nem utasította el.

A biztosítási szerződésünk életbelépéséhez a díjfizetésről sem feledkezhetünk meg. A biztosítót a kockázatviselés időtartamára, annak megszűnése napjáig illeti meg a biztosítási díj. A díjat a biztosítóval történő megállapodás alapján fizethetjük egy összegben, havi, negyedéves, féléves részletekben, csekken, átutalással, banki lehívással, sőt sok esetben a biztosítók a honlapjukon elérhető online bankkártyás díjfizetési módot is biztosítják a számunkra. A biztosítási díj esedékességét, azaz hogy meddig kell megfizetni a díjat, a biztosítási ajánlaton, illetve a kötvényen találjuk. Befizetéskor arra kell kiemelt gondot fordítanunk, hogy a biztosítási díj határidőn belül jóváírásra is kerüljön a biztosító számláján.

Ha minden instrukciót figyelmesen követünk és helyesen járunk el, a biztosításkötés már nem is tűnik bonyolultnak. Sok biztosító további segítséget nyújt nekünk a kötési és ügyintézési folyamatokban azáltal, hogy elektronikus kommunikációt választhatunk náluk, így a teljes ügyintézés – a szerződés megkötésétől a kárbejelentésig – elektronikus módon mehet végbe. Ezután már tényleg csak az okozhat fejtörést, hogy melyik biztosító lehet a számunkra optimális választás. A mérlegeléshez a díjszabáson túl ajánlatos arra is nagy hangsúlyt helyeznünk, hogy milyen a társaság pénzügyi stabilitása, termékeinek szolgáltatási tartalma, kárrendezési hálózata és kárrendezési szolgáltatásai.

További információk: www.biztositsokosan.hu

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top