Aktuális
Szponzorált tartalom

Ezt tedd, ha lerobbant a kocsid az úton

Te is pánikba esel, ha leállt a kocsid az úton? Így segíts magadon, ha durrdefektet kaptál, ha fura hangot hallasz a motortérből, vagy ha egyszerűen felmondta az akkumulátor a szolgálatot.

Ijesztő, ha az autónk út közben áll le, de ha betartod a következő 5 lépést, nem történhet baj. Cselekedj összeszedetten, és készülj fel előre a váratlan eseményekre is!

Húzódj le, és állítsd le a motort

Ha defektet kaptál, vagy szokatlan hangot hallasz a motortérből, vagy a kocsi fedélzeti kompjútere olyan hibaüzenetet ír ki, amivel eddig nem találkoztál, fontos, hogy első lépésként húzódj le az útról. Ne akard kihúzni a következő településig, vagy benzinkútig, mert balesetet is okozhatsz. Nézz körül, állj le az út szélén, autópályán a leállósávban és állítsd le a motort.

Kapcsold be az elakadásjelzőt

Fontos, hogy amint lehúzódtál az út szélére, kapcsold be az elakadásjelzőt. A lámpákon kívül a mögötted közlekedőket semmi sem figyelmezteti arra, hogy éppen álló helyzetben vagy. Autóstársaid távolról nem tudják bemérni, hogy mozogsz vagy állsz, amiből baleset is lehet, így mindig kapcsold fel a vészvillogót.

Rakd ki a kocsid mögé a prizmát

Nézz körül, mielőtt kiszállsz a kocsiból, vedd ki a csomagtartóból a fényvisszaverő háromszöget, és ha autópályán vagy állítsd fel a kocsid mögött 150-200 méterre. Országúton is érdemes legalább 100 méterrel a veszteglő jármű mögé tenni a prizmát. Lakott területen kívül, valamint korlátozott látási viszonyok között a láthatósági mellényt is vedd fel.

Maradj a kocsiban

Ha kitetted a prizmát, ne a kocsi mellett ácsorogj, hanem ülj vissza az autóba. Különösen fontos ez, ha forgalmas autópályán adta meg magát a kocsid. Ne te akard megszerelni az autódat, miközben nagy sebességgel halad el melletted a többi jármű.

Hívj segítséget

Nem biztos, hogy éppen abban a pillanatban, amikor szükséged lenne rá, bármelyik családtagod érted tud menni, vagy a szerelőd kocsiba tud pattanni, ezért készülj fel előre! Ha kifogyott az üzemanyag, defektet kaptál, gond van az akkumulátorral, vagy félretankoltál, igénybe veheted a Shell ClubSmart Program autósegély-szolgáltatását. Ne légy kiszolgáltatott, töltsd le a Shell alkalmazását, hogy soha ne légy egyedül, ha segítségre van szükséged.

Ez is érdekelhet Megnézem
Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top