Aktuális

Nagy segítséget kapott a magyar önkéntes orvoscsoport

Ettől az évtől kezdve a Toyota biztosítja a Hajnalfény Orvoscsoport munkájához szükséges autókat és az üzemanyagot.

Az önkéntes orvosokból álló Hajnalfény Orvoscsoport más karitatív szervezetekkel együttműködve 2005 óta végez hiánypótló tevékenységet Magyarország leszakadó településein, valamint a Kárpát-medence magyarok lakta vidékein. Orvosaik ott voltak a Pakisztánban és Indonéziában bekövetkezett földrengéseknél is, és megjárták a szumátrai szökőár által sújtott területeket és a háború sújtotta Libanont is.

A külföldi missziókkal párhuzamosan az általános egészségügyi vizsgálatokat 2009-ben kiterjesztették a magyarországi nyomortelepekre is. Ezen területeken a gyermekek alultápláltsága és a higiéné hiánya általánosnak mondható. A felnőttek nagy részének akár évtizedek óta nincs kapcsolata az egészségügyi rendszerrel, meglévő betegségeikről, illetve azok következményeiről semmilyen ismerettel nem rendelkeznek.

A szervezet most nagy segítséget kapott a munkájában. A Toyota az idei évtől az orvoscsoport feladatainak megfelelő autókat biztosít – Toyota Hilux pickup, Toyota Proace személyszállító vagy áruszállító, illetve környezetbarát hibrid elektromos Toyota személyautó –, valamint fedezi a szakemberek, illetve a felszerelés helyszínre juttatását.

„Rendkívüli segítséget jelent nekünk a Toyota támogatása, hiszen az önkéntes programjaink helyszínére történő eljutás, amihez eddig saját vagy bérelt járműveket kellett használnunk, számunkra komolyan megterhelő összegeket emészt fel, ezeket pedig az időszakos támogatások, adományok mellett eddig saját költségből kellett fedeznünk. Nem lehet túlhangsúlyozni, milyen könnyebbség, hogy a munkánkat megbízható, praktikus járművek segítik, amelyeknek ráadásul az üzemanyag-fogyasztását is fedezi a Toyota a nem támogatott programjainkban” – árulta el dr. Szalai László szemész főorvos, a Hajnalfény Orvoscsoport vezetője és alapító tagja.

Az orvoscsoport karitatív munkájukat önkéntes alapon, szabadidejükben végző tagjai az elmúlt közel másfél évtizedben több mint 60 ezer magyarországi, erdélyi, moldvai, valamint kárpátaljai gyermeket és felnőttet láttak el programjaik során.

A Hajnalfény Orvoscsoport munkája 14 szakterületet ölel fel, legismertebb tevékenysége ugyanakkor az Amíg a szem ellát kezdeményezés, azaz a rászorulók látásvizsgálata, komplett szemészeti vizsgálata, valamint szemüvegeik elkészítése.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top