Aktuális

Milliárdos műgyűjtő, mágus és Kozso is ott van a NAV adóslistáján

Az Ámokfutók egykori frontembere mellett bróker Marcsika is szerepel a listán.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) negyedévente közölt adólistáin ismerős nevekre bukkanhatnunk. A 180 napon át folyamatosan fennálló, 10 millió forintot meghaladó adótartozással rendelkező magánszemélyeket felsoroló – 2019. március 31-ei állapotot mutató – listán 2820 név olvasható – írja a Napi.hu. Közülük 2071 magánszemélyként, 726 egyéni vállalkozóként szedett össze komolyabb tartozást – de van 23 olyan személy is, akiket lakcím nélküliként tart nyilván az adóhatóság. (A magánszemélyek összes adótartozása jóval meghaladhatja a 28 milliárd forintot, annak többszöröse lehet; az idei első negyedéves listán a legnagyobb adós egy ferencvárosi lakóhelyű férfi volt, akinél a NAV 256 millió forint adóhiányt állapított meg, továbbá 527 millió forint bírságot is kiszabott. Nem ritka az egymilliárdot meghaladó adótartozás sem.)

Képünk illusztráció (Fotó: MTI Fotó / Lakatos Péter)

A NAV felsorolásában olvasható többek között az Andrássy úti egykori Aranymúzeumot létrehozó – korábban A 100 leggazdagabb című kiadványban is szereplő – műgyűjtő, Zelnik István neve is. A múzeumnak otthon adó villát tavaly az irányárnál jóval alacsonyabb áron, 1,7 milliárd forintért adták el egy hongkongi üzletembernek. A múzeumot működtető, Zelnik tulajdonában lévő Magyar Indokína Társaság Kft. 2016 májusában került felszámolás alá, a felszámoló kezdetben 2,5 milliárd forint irányáron hirdette eladásra az ingatlant.

A listára felkerült a Frabato ősi mágus néven tevékenykedő Fischl András is, aki a honlapja szerint jóslással, mágiával, rontáslevétellel és szerelmi oldás-kötéssel foglalkozik. Fischl magánszemélyként halmozott fel adótartozást, de a Céginfo.hu adatiból kiderült, hogy korábban több cégben is megfordult, jelenleg a New-Karma Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.-ben ügyvezető, amely 2017-ben 7,2 millió forint nettó árbevétel mellett 2,5 millió forint adózott eredményt ért el.

Feltűnik a listán a 2000-es évek elején tevékenykedő, több ezer kisbefektetőt megkárosító – egyebek mellett a piliscsabai Magdolna-völgyben házépítéseket is tervező – Pilis-Invest Ingatlanbefektetési és Hasznosító Szövetkezet volt igazgatósági elnöke, Tallér Károly neve is.

Huzamosabb ideje szerepel az adóslistán Dobrai Sándorné (bróker Marcsika), a felszámolás alatt lévő Kun-Mediátor Kft. ügyvezetője, aki a vád szerint több mint 12 milliárd forint kárt okozott az ügyfeleinek. Ahogy az Ámokfutók együttes egykori frontembere, Kozsó, azaz Kocsor Zsolt is.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top