Aktuális

Gyógyszerrel meg lehetne előzni a szülés utáni fertőzések felét

A kutatók szerint az antibiotikummal a további antibiotikumok szükségességét lehetne kiváltani.

Az anyának adott egyetlen adag antibiotikummal meg lehetne előzni a vákuummal vagy fogóval segített szülések utáni fertőzések majdnem felét egy kutatás szerint.

A Lancet brit orvosi lapban hétfőn közölt tanulmányban azt írták, hogy így évente több mint 7 ezer anyai fertőzést lehetne megelőzni Nagy-Britanniában és mintegy 5 ezret az Egyesült Államokban.

Az eredmények alapján arra hívták fel az ENSZ Egészségügyi Világszervezetet (WHO) és a nemzeti egészségügyi hatóságokat, hogy ezek fényében változtassanak az irányelveken.

19 500 nő halt meg a terhességgel összefüggő fertőzésben

A vákuummal vagy fogóval segített szülések után antibiotikum nélkül 16 százalék a fertőzések aránya, a császármetszések után 25 százalék.

A kutatók szerint a világon 19 500 nő halt meg a terhességgel összefüggő fertőzések miatt 2016-ban, de minden egyes halálozásra 70 súlyos fertőzés jut, nem ritkán hosszú távú szövődményekkel.

A kutatók 3420 brit nő adatait vizsgálták meg. Azt is megállapították, hogy minden 100, megelőzésképpen adott adag antibiotikum 168 további adag antibiotikum felírását teszi feleslegessé, mivel kevesebb lesz a szülés utáni fertőzések száma.

Ez azt jelenti, hogy 17 százalékkal lehetne csökkenteni az antibiotikumok használatát, ha a vákuumos vagy fogós szüléseknél megelőznék a fertőzéseket.

(MTI)

(Kiemelt kép: Illusztráció – Balázs Attila/MTI)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top