Aktuális

Veszélynek vannak kitéve a Péterfy kórház dolgozói?

Áteresztik a sugárzást az ólomkötények. Mivel a levelüket az igazgatóságon nem vették komolyan, az Országos Atomenergia Hivatalhoz fordultak.

Sugárvédelmi képzés után úgy gondolta a Péterfy kórház néhány dolgozója, hogy átvizsgálja munkahelyét. Amit tapasztaltak, siralmas – írja dr. Kunetz Zsombor a 444.hu-n.

Először kipróbálták a legfontosabb védőeszközök, az ólomkötények áteresztőképességét. A kötények több helyen berepedeztek, koszlottak, foszlottak voltak, rosszul is tárolták őket, és amikor a röntgenkészülék alá helyezték, kiderült, hogy simán áteresztik a sugárzást.

Nem hagyják annyiban

Az is kiderült, hogy a Péterfy Kórház Manninger Jenő Baleseti Központnak jelen pillanatban nincsen érvényes és jóváhagyott Munkahelyi Sugárvédelmi Szabályzata, a legutóbbi érvényes szabályzat 2017-ben lejárt.  Így a törvények alapján nem jogszerűek az elvégzett műtétek sem.

A beszámoló szerint az egészségügyi dolgozókra vonatkozó kormányrendelet, melynek alapján a teljes napi munkaidőből hat órát szabad a munkahelyen töltenie annak a közalkalmazottnak, aki a munkahelyén legalább napi 3 órán át sugárártalomnak ki van téve, egyértelműen nincs betartva az orvos és szakdolgozói létszámhiány miatt.

A veszélyes szabálytalanságok miatt a dolgozók levélben fordultak az igazgatósághoz, onnan elmaszatoló választ kaptak, ezért az Országos Atomenergia Hivataltól kértek hatósági állásfoglalást.

(Kiemelt kép: Illusztráció – iStock)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top