Aktuális

Női egyházbojkottot hirdettek Németországban

A Mária 2.0 mozgalom célja, hogy a nőket is pappá szentelhessék.

Németországban sztrájkba léptek a katolikus egyház világi alkalmazásában álló nők. Egy héten át nem dolgoznak, nem járnak misére, sőt be sem teszik a lábukat a templomba. Tiltakozó akciójuk célja, hogy felhívják a figyelmet, hogy több női vezetőre lenne szükség az egyházi struktúrában.

A demonstrálók a papok által elkövetett szexuális abúzusokra hivatkozva érvelnek a mellett, hogy a nőket is pappá szentelhessék. Az egyik aktivista szerint azért maradnak kívül a templomokon, hogy rámutassanak, a hívek fele nő, őket mégis kihagyják az egyházi döntéshozatalból.

Tiltakozó nők Münsterben (fotó: Friso Gentsch/dpa)

A német püspöki konferencia egy ideg a saját honlapján is szerepeltette a Mária 2.0 kampány felhívását, azonban már levették a tájékoztatót. A münsteri Szent Kereszt-templom plébánosa szerint meg kell fontolniuk, hogy miként újíthatnánk meg az egyházat úgy, hogy a nők több szerepet kapjanak benne. Az esemény münsteri főszervezője szerint volt olyan pap, aki abba akarta hagyni a vasárnapi szentmisét, hogy helyette inkább a katedrális és a püspökség előtt tüntető nőkhöz csatlakozzon.

(Euronews)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top