Aktuális

Meghalt Vass Éva színművésznő

85 éves volt.

Vasárnap 85 éves korában elhunyt Vass Éva kétszeres Jászai Mari-díjas színművésznő, érdemes és kiváló művész – közölte a szinhaz.org színházi portál. Az 1933. július 23-án született színésznő pályája során tagja volt a Pécsi Nemzeti, a Petőfi, a Jókai, a Madách, illetve a Nemzeti Színháznak is. 1994-től a Budapesti Kamaraszínház művésze volt.

Jelentős színpadi szerepei között volt Miranda (Shakespeare: A vihar), Ophelia (Hamlet), Lucy (Brecht-Weil: Koldusopera), valamint Júlia (Hubay–Vass–Ránki: Egy szerelem három éjszakája). A filmvásznon 1953-ban mutatkozott be a Rákóczi hadnagya című filmben, de játszott a Nem ér a nevem, a Hideg napok és a Hangyaboly című produkcióban is.

vass éva jászai mari díj színésznő

Kép forrása: Fortepan

Utolsó szerepét Oscar Wilde: Bunbury című darabjában játszotta a Kamaraszínházban. Férje, Gábor Miklós 1998-ban bekövetkezett halála után nem lépett fel többé.

Vass Éva 1958-ban és 1963-ban is megkapta a Jászai Mari-díjat, 1983-ban Érdemes művész címet kapott, majd 1988-ban Kiváló művész lett. 2000-ben, férje halála után két évvel alapította a Gábor Miklós-díjat, amelyet Shakespeare-szerepben kiváló teljesítményt nyújtó színészeknek ítél oda a szakmai kuratórium.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top