Aktuális

A határon túli magyarság és az ókori Athén is téma a mai töriérettségin

A második ipari forradalom is a témák között van.

Az ókori Athénnal, a törökellenes küzdelmekkel, a második ipari forradalommal, a határon túli magyarsággal és a háztartások mai pénzügyeivel kapcsolatos feladatot is kaptak a diákok a középszintű történelemérettségi első, rövid feladatokból álló részében – írja az Eduline.hu.

A középszintű vizsga két nagy részből áll, a 180 percet tetszésük szerint oszthatják meg az egyes feladatok között a diákok.

Az írásbeli első részében egyszerű, rövid választ igénylő feladatok vannak – mindegyik valamilyen forrás, például szöveg, kép, diagram feldolgozását, értelmezését várja a diákoktól.

Az írásbeli második részében esszéfeladatokat kapnak a vizsgázók. Az idei témák többek között a középkori uradalmak, a szovjet propaganda, Szent István uralkodása és a trianoni béke hatásai.

A feladatsor kétféle kifejtendő feladatot tartalmaz:

  • rövidet, amely 100-130 szó lehet,
  • valamint hosszút, amelynél 210-260 szavas esszét várnak.

Az Eduline által megkérdezett szaktanár szerint a feladatok jók, de vannak olyanok is, amelyek valamivel több tárgyi tudást igényelhetnek. Az esszéfeladatokról azt mondta, ezek szinte slágertémák, gyakran előkerülnek az érettségin, így a tanárok is nagy hangsúlyt fektetnek rájuk a felkészítés során.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top