Aktuális

Ezeket a feladatokat kapták a diákok a középszintű matekérettségin

Mértani sorozat, módusz és medián, vektorok és százalékszámítás is a rövidebb feladatok között. A hosszabbak közül az egyik a Föld vízkészletéről, egy másik elektromos autókról szól.

Kedden a középszintű matematika feladatsorral folytatódtak az érettségi vizsgák. Mértani sorozat, módusz és medián, vektorok, százalékszámítás, geometria, gráfok, halmazok – többek között ilyen témájú feladatokat kaptak a diákok a középszintű matekérettségi első részében az Eduline értesülései szerint.

Diákok a középszintû magyar nyelv és irodalom írásbeli érettségi vizsgán a debreceni Tóth Árpád Gimnáziumban 2018. május 7-én. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Az általuk megkérdezett szaktanár nem tartja túl nehéznek a feladatsort, a hasonló jellegű feladatok minden évben előkerülnek középszinten. „Az első feladat például egy nagyon egyszerű egyenlet, ez baráti kezdés az érettségin” – mondta a szaktanár, hozzátéve: a feladatsor megoldására kapott idő elegendő lesz, mindössze két olyan feladat van, amelyen egy kicsit tovább kell gondolkodni.

A nehezebb feladatok még csak most jönnek

A matematikából középszinten vizsgázók két feladatsort kapnak: az első 10-12 feladatot tartalmaz, amely alapfogalmak, definíciók, egyszerű összefüggések ismeretét ellenőrzi. Ebben a feladatsorban előfordulhat néhány igaz-hamis állítást tartalmazó vagy egyszerű feleletválasztós feladat is, de a feladatok többsége nyílt végű. Az első feladatlap megoldására 45 percet kapnak a diákok, ha letelik az idő, a felügyelő tanárok összeszedik a lapokat – emeli ki az Oktatási Hivatal tájékoztatója. Ezeknek a feladatoknak a megoldásával 30 pontot lehet szerezni. Több pontot ér a matekérettségi második, hosszabb, összetett feladatokból álló része, azzal maximum 70 pontot gyűjthetnek a vizsgázók.

Az első hírek szerint a második rész feladatai idén aktuális témákhoz kapcsolódtak. Az első – több matematika témakört érintő – feladat a Föld vízkészletéről, egy másik elektromos autókról szól. A témakörök között szerepel az egyenlőtlenség, a trigonometria, a sík- és térgeometria, a gráfok és a valószínűségszámítás.

Az Eduline által megkérdezett szaktanár szerint nagyon hosszú szöveges feladatokat kaptak a diákok a matekérettségi második részében. Érdekesnek tartja a feladatok témáit, s szerinte mindegyik megoldható.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top