Aktuális

Érettségi 2019: nehéz szöveget kaptak a diákok magyarból

A játékról szóló, de száraz szöveget kell értelmezniük, ezért nehéz lesz maximális pontszámot szerezni.

A játék fogalmáról, játékkutatásról és játékszerekről szóló szócikket kaptak az érettségizők a középszintű magyarérettségi első, szövegértési részében – tudta meg az Eduline. A portál által megkérdezett szaktanár szerint az idei feladatsor nehezebb, mint a tavalyi. Hiába szól a játékról a szöveg, száraz. Valószínűleg több idő lesz megoldani, és nehéz lesz maximális pontszámot elérni.

Az első feladatlap második részében a diákok egy érvelési vagy gyakorlati szövegalkotási feladatot oldanak meg. Idén a szinkronizált filmekről szóló érvelést vagy egy régészeti leletről szóló hivatalos levelet kellett írniuk.

A középszintű magyar nyelv és irodalom írásbeli érettségi vizsga tételfüzeteit osztja egy tanár a fővárosi Kőrösi Csoma Sándor Két Tanítási Nyelvű Gimnáziumban 2019. május 6-án (MTI/Balogh Zoltán)

Kellemes meglepetés érhette a magyarból középszinten érettségizőket, amikor megkapták a második feladatsort – a műelemző feladat egy Mándy Iván-novellához, az összehasonlító elemzés pedig egy nagyon ismert József Attila-vershez és egy Radnóti Miklós-költeményhez kapcsolódik.

A középszintű magyarérettségin 240 percük van a diákoknak a feladatok megoldására. Először a szövegértési, illetve érvelési/szövegalkotási feladatsort kapják meg. Erre 90 percük van.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top