Aktuális

Videóra vették, ahogy Farkasházi Réka lánya anyák napi verset szaval

Sztankay Orsi, Farkasházi Réka vagy Kárász Eszter gyermeke tud kinek anyák napi verset mondani. Sajnos ez sok ezer kisgyerekre nem igaz ma az országban.

Nincs elég nevelőszülő – már egy ideje minden ezzel foglalkozó hivatal és alapítvány kongatja a vészharangot. Próbálnak toborozni, persze nem könnyű, hiszen egy nagyon komoly, felelősségteljes munkáról van szó, amit nem fizetnek túl – ezt el kell ismerni. De itt a fizetség nem is csak pénzben értendő. Mert kell-e annál nagyobb honorárium, mint a tudat, hogy valaki felnőni segít egy másik embert? Hogy szeretetet, családot, élhető közeget ad éveken át annak, akinek mindennél nagyobb szüksége van erre?

Ezekben a napokban sok anya fogja törölgetni a szemét az óvodákban, iskolákban. De belegondoltatok már, milyen lehet kint állni ünneplő ruhában a szülők előtt anyák napján annak, aki nem élhet az édesanyjával? Jelenleg mintegy húszezer gyerekről az állam gondoskodik. Többségüket elhanyagolás, bántalmazás, a szülők szenvedélybetegsége, betegsége miatt emelték ki a családból.

Bár 2014 óta minden gyermekvédelmi gondoskodásba került, tizenkét évesnél fiatalabb gyereket nevelőszülőnél kell elhelyezni a nagy intézmények helyett, erre egyelőre nem képes a rendszer. Ötezer-hatszáz nevelőszülő van az országban, de több százra lenne még szükség.

Az SOS Gyermekfalvak kampányvideójában most ismert emberek, Sztankay Orsi, Farkasházi Réka, Kárász Eszter gyermekei szavalnak az ünnep alkalmából. Az SOS szeretné elérni, hogy minden gyermek biztonságos otthonra találjon az országban.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top