Aktuális

Észak-Korea pénzt követel az elhunyt amerikai diák ápolásáért

Kétmillió dolláros számlát nyújtott be Észak-Korea Otto Warmbier „ápolásáért”. A számla Washingtonban van, kiegyenlítése kérdéses.

Kim Dzsong Un kétmillió dollárt követel a börtönében kómába esett amerikai diák, Otto Warmbier 2017-es gyógykezeléséértírta a The Washington Post. A számlát azelőtt adták át az észak-koreai diplomaták, mielőtt az amerikai diákot hazaengedték.

Warmbier pár nappal később meghalt.

(AFP PHOTO)

A számla létezését sem az Egyesült Államok, sem Észak-Korea tisztségviselői nem hozták nyilvánosságra. A lap két informátora szerint a Warmbier hazaszállítását intéző diplomata Trump elnök tudtával megállapodott az orvosi számlák kifizetéséről. A számlát továbbküldték a pénzügyminisztériumba, az azóta is ott van. Nem tudni, hogy az amerikai kormányzat átutalta-e a pénzt, és hogy Donald Trump és Kim Dzsong Un eddigi két csúcstalálkozóján beszéltek-e erről.

A Fehér Ház nem kívánta kommentálni a lap értesüléseit.

„Nem fűzünk megjegyzést túszokról szóló tárgyalásokhoz, ezek ezért voltak eddig sikeresek a jelenlegi kormányzat idején” – írta a The Washington Postnak küldött e-mailjében Sarah Huckabee Sanders, a Fehér Ház szóvivője. Otto Warmbier ohiói diákot 2016-ban letartóztatták, mert egy phenjani szálloda faláról leemelt és eltett magának egy propagandaanyagot. Tettéért mint „államellenes ellenséges cselekedetért” 15 év kényszermunka volt a büntetése. 15 hónap után engedték haza, miután kómába esett, néhány nap múlva pedig meghalt. Agykárosodása volt.

Trump szerint Kim Dzsong Un nem tudott az amerikai diákról.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top