Aktuális

Az évtized saras esője érte el az országot

Sárgás, barnás homok és por rakódott le a kint hagyott tárgyakra, több helyen még az eget is sárgásra festette.

Kedden nagyobb kiterjedésű csapadékzóna érte el Magyarország területét, ami kimosta a levegőből az Afrika felől érkező port – írja az Időkép.

Az elmúlt időszakot leginkább a szárazság jellemezte, de ennek egy délnyugat felől érkező hidegcsepp vetett véget. Ennek az áramlási zónájába nagy mennyiségű afrikai eredetű por került, majd a hazánk fölé érkező nedves levegővel keveredve saras eső formájában hullott le.

Az esős tájakon sárgás, barnás színű homok és por rakódott le a tereptárgyakra, néhol még az eget is sárgásra festette. Ilyenkor nem érdemes a szabadban teregetni, autót vagy ablakot mosni, mert a por és homok minden bekoszol.

Önmagában nem ritka, de a méretét tekintve ritka brutális, sok éve nem tapasztalt erejű meteorológiai jelenség zajlik pár napja Európa durván 80 százaléka fölött, és az egész ma, kedden érheti el Magyarországot – írja a 444.hu Varga Györgynek, az MTA Földrajztudományi Intézete porviharkutatójának blogbejegyzése nyomán.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top