Aktuális

Saját diáktársai gyújtották fel a bangladesi lányt

Nuszrat Dzsahan Rafinak azért kellett meghalnia, mert szexuális zaklatással vádolta meg az iskolaigazgatóját.

Diáktársai petróleummal leöntöttek és felgyújtottak egy bangladesi lányt, mert szexuális zaklatással vádolta meg az iskolaigazgatóját. Nuszrat Dzsahan Rafi belehalt a sérüléseibe – írja a BBC híre alapján az MTI.

A 19 éves lány egy Feni nevű kisvárosban élt, és egy helyi muszlim oktatási intézményben tanult. Március 27-én az igazgató behívatta irodájába, és többször illetlenül fogdosta. A lány kiszaladt a szobából, mielőtt még jobban elfajulhatott volna a helyzet.

Nuszrat Dzsahan Rafi (Fotó: YouTube)

A bangladesi nők az erős társadalmi és családi nyomás hatására általában inkább hallgatnak a hasonló ügyekről, Nuszrat azonban még aznap a rendőrséghez fordult. Az igazgatót őrizetbe vették, de a helyiek – a politikusokat is beleértve – tüntetésen követelték a szabadon engedését.

Április 6-án Nuszrat záróvizsgázni indult az iskolájába. Egyik diáktársnője felhívta az iskola tetejére azzal az ürüggyel, hogy megverték az egyik barátját. Amikor a lány felért a tetőre, négy-öt burkába öltözött társa körbefogta, és azt követelte tőle, hogy vonja vissza feljelentését. Nuszrat megtagadta ezt, mire leöntötték petróleummal, és felgyújtották. Eredetileg öngyilkosságnak akarták álcázni a bűncselekményt, de a lány túlélte, és vallomást tudott tenni.

Nuszrat testének 80 százaléka megégett. A helyi orvosok Dakkába szállíttatták, hogy megfelelő ellátást kapjon, azonban április 10-én meghalt. Temetésén ezrek jelentek meg, halála tüntetésekhez vezetett, és ezrek adtak hangot dühüknek a közösségi oldalakon.

A rendőrök 15 embert tartóztattak le az ügyben, az iskolaigazgató továbbra is őrizetben van. Sejk Haszina Vazed bangladesi miniszterelnök azt ígérte Nuszrat családjának, hogy a lány meggyilkolásáért felelős összes embert bíróság elé állítják.

A Banglades Mahila Parisad nevű jogvédő csoport szerint 2018-ban 940 esetben követtek el nemi erőszakot az ázsiai országban. Kutatók úgy vélik, hogy a valós szám ennél jóval nagyobb lehet.

2009-ben a bangladesi legfelsőbb bíróság elfogadott egy rendeletet, amely szexuális zaklatási ügyekkel foglalkozó irodák létrehozását javasolja az oktatási intézményekben, ahová a diákok benyújthatnák panaszaikat. Azonban egyelőre csak kevés iskola valósította meg a kezdeményezést.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top