Aktuális

Hiába szólt a tűzjelző a Notre-Dame-ban, senki sem értette, mi történik

A misén részt vevő emberek hosszú percekig nem reagáltak a szirénára. Nemzetközi pályázatot írnak ki a leomlott huszártorony újjáépítésére.

Újabb részletek derültek ki a párizsi Notre-Dame-székesegyház tetőszerkezetének nagy részét elpusztító tűzről – írja az MTI híre alapján az Index.

Fotó: Geoffroy VAN DER HASSELT / AFP

Johann Vexo orgonista, aki a hétfői misén játszott, a sajtónak nyilatkozva elmondta, hogy az emberek jó ideig nem is reagáltak a tűzjelzőre, ami akkor kapcsolt be, amikor a pap részleteket olvasott fel a Bibliából. Vexo szerint senki sem tudta, mi történik, mert először hallottak ilyet a székesegyházban. A hívők ugyan egy idő után elindultak a kijárat felé, de többen azonnal vissza is tértek; az orgonista maga is jó húsz percet töltött még bent a kollégáival beszélgetve.

Közben Édouard Philippe francia kormányfő bejelentette, hogy nemzetközi tervpályázatot írnak ki a leomlott huszártorony újjáépítésére.

„A pályázat segítségével döntik el, hogy az eredeti másolatát építik meg, vagy korunk technikáinak és kihívásainak megfelelő új toronyra van szükség” – mondta Philippe. A XIX. században Eugene Viollet-le-Duc által épített, 93 méter magas, fából készült és ólommal borított szerkezet összeomlott a hétfői tűzben.

A Notre-Dame helyreállításának költségeit még nem becsülték fel. A rendőrség nyomozást indított: a párizsi ügyészség bejelentette, hogy kedden a nyomozók harminc szemtanút hallgattak ki, és szerdán további kihallgatások lesznek. A szemtanúk között a katedrális biztonsági személyzetének tagjait, valamint a tető és a huszártorony renoválását végző vállalat alkalmazottait is kihallgatják majd.

Tudományos szakértőket egyelőre nem engedtek be a székesegyház belsejébe, mert attól tartanak, hogy az épületszerkezet nem biztonságos.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top