Aktuális

Óriási magyar siker a lányoknak rendezett matematikai diákolimpián

Egy aranyat, egy ezüstöt és két bronzot szereztek a magyar diáklányok.

Kerekes Anna aranyérmet, Hámori Janka ezüstöt, Kocsis Anett és Mészáros Anna bronzérmet szerzett, ezzel Magyarország összesítésben a 8. lett az idén kilencedszer megrendezett Európai Leány Matematikai Diákolimpián (European Girls’ Mathematical Olympiad, EGMO) – számolt be a Qubit. Az április közepén Kijevben rendezett versenyen összesen 49 ország 196 versenyzője vett részt.

Kerekes Anna (b), Mészáros Anna (k) és Kocsis Anett (j) – Forrás: EGMO

Kerekes Anna a budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium végzős diákja, akinek már a Cambridge-i Egyetemről is van felvételi ajánlata.

A tizedikes Hámori Janka a szegedi Radnóti Miklós Gimnáziumba jár.

A tizenegyedikes Kocsis Anett korábban a győri Révai Miklós Gimnázium, jelenleg a budapesti Fazekas Mihály Gimnázium diákja.

A tizenkettedikes Mészáros Anna szintén a budapesti Fazekas-gimnáziumba jár.

A kizárólag lányoknak rendezett matekolimpián a résztvevők két nap alatt három-három feladatot kapnak az anyanyelvükön, és naponta négy és fél órájuk van arra, hogy megoldják őket. A feladatok általában nehezek: idén egyetlen versenyző, a végső győztes szerb Jelena Ivančić oldotta meg az összeset hibátlanul, és három feladat tökéletes megoldásával már ezüstérmet lehetett szerezni.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top