Aktuális

Aranyáron mérik a magyar epret

A termelők viszont azt mondják, hogy még így is alig van rajta hasznuk.
eper gyümölcs piac

5000 forintba is kerülhet idén egy kiló friss hazai eper – számolt be a TV2 hírműsora, a Tények. A hajmeresztően magas ár oka az, hogy a nagy hőmérsékletingadozás miatt alig van termés: mint azt Huber István fegyverneki gazda meg is mutatta a csatornának, egy bokorról alig négy-öt szemet tud leszedni. Ez egyben azt is jelenti, hogy a termelőknek a drágaság ellenére alig lesz valami hasznuk az eladott mennyiségen.

A kaposvári piacon egyébként a TV2 riporterei már 3500 forintos kilónkénti áron is találtak magyar epret, de még ez is három és félszer annyiba kerül, mint az import áru, a görög epernek ugyanis csak 1000 forint kilója. A kereskedők nem is nagyon mernek egyelőre nagy mennyiséget rendelni a hazai termékből – bár azt mindenki egybehangzóan állítja, hogy a külföldről behozott gyümölcs íze sokkal rosszabb, már ha egyáltalán van neki. „Az a kamionban érik meg. Leszedik félig zölden, négy-öt nap, mire beér az országba, addigra megérik” – mondta erről Huber István, aztán az is kiderült, hogyan csapódik ez le a mindennapokban: mint Pintér Józsefné kaposvári lakos hozzátette, neki valaki a múltkor annyira rossz import epret vitt, amikor vendégeket fogadott, hogy ki is dobta az egészet.

Húsvétig egyébként várhatóan még drágulni is fog az eper, addigra már a 6000 forintot is elérheti a kilónkénti ára. Mint a riportból kiderül, ennek ellenére azért van, aki a kivárásra játszik:

Kiemelt kép: David Boozer / Unsplash

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top