Aktuális

Görkoripálya, helyi diszkó és toleráns kisbolt: ez kell a mai tiniknek

Görkorizásra alkalmas utak, egy közösségi tér, ahol lehet ismerkedni, diszkó helyben, egy kisbolt, ahol tolerálják a külföldieket – néhány példa magyar tizen- és huszonéves fiatalok vágyaiból. Harminc, többségében vidéki településen lakó fiatal viszont nemcsak vágyakozik. Három napig azon agyaltak Hollókőn, hogyan tudnak valódi változást elérni maguk körül.

Valamiért megvan az oka, hogy úgy döntöttünk a barátaimmal, hogy a Nógrád megyei kis falunkba csak aludni járunk haza. Például görkorizni nem tudok a saját falumban, ezért felülök a buszra, elmegyek egy közeli városba, ahol vannak jó utak, nem göröngyösek és kátyúsak. Egy rakás dolgot fejleszteni kéne” – meséli a tizennyolc éves Szandi, akivel a közelmúltban találkoztunk Hollókőn.

15-24 év közti társával együtt három napon át azt tanulták, milyen eszközökkel hozhatnak változást az életükbe, és hogyan alakíthatják pozitív irányba a környezetüket. A Nógrád megyében is tevékenykedő Egyesek Ifjúsági Egyesület a British Council People 2 People Hungary projektjének keretében hozott össze fiatalokat, hogy felismerjék a környezetükben lévő problémákat és hatékony válaszokat találjanak ki rájuk. Salgótarjánból, Nógrád megyei falvakból, Sopronból, Szécsényből és Budapestről is érkeztek a változatos társadalmi hátterű srácok, hogy megtanulják, merni kell valami újat alkotni.

Fotó: Németh Dániel

„A részvételi térképezés például egy szuper lehetőséget nyújtott arra, hogy vizuálisan is felvázolják a környezetük legégetőbb problémáit. A térkép adott helyszín pozitív és negatív tulajdonságait, fejlesztésre szoruló elemeit szedi össze, átláthatóbbá téve a kitűzött célokat és a lehetséges megoldásokat” – mondja Bécser Vera, az Egyesek munkatársa.

A soproni fiatal csapat például már szinte kész tervekkel érkezett: „Nagyon hiányzik a városunkból egy közösségi tér, ahova bárki bármelyik iskolából bejöhet, ahol közös programokat szervezhetünk és akár együtt tanulhatunk. Ezért dolgozunk a Média Klubunkon, ahol különféle egynapos rendezvényeket tartunk, így építjük a közösséget. Ezért jöttünk Hollókőre is: szeretnénk megtanulni, hogyan tudjuk továbbfejleszteni az ötleteinket” – meséli a 15 éves Kamilla.

Fotó: Németh Dániel

Dorottya és Nándi a fővárosból érkezett, közösen igyekeztek a többieknek egy számukra elég szembetűnő problémát felvázolni: „A fővárosban jelentős ellentét van a turisták, a Magyarországon élő külföldiek, fiatalok és a helyi lakosok között. Ez a kerületünk, a VII. kerület egyik kisboltjában is szembetűnő, gyakran halljuk, hogy a magyarok azt kérdezgetik ‘Miért vannak itt? Miért pont ide jár az összes vásárolni?’ Itt alapvetően az előítélet a probléma, mi ezzel szeretnénk valamit kezdeni.

A három nap során különféle gyakorlati, kreatív foglalkozáson keresztül veszik rá a fiatalokat a közös gondolkodásra: megismerik egymás lehetőségeit, és talán amit eddig lehetetlennek hittek, most mégis lehetségessé válik.

Azt szeretnénk, hogy a fiatalok aktívan alakítsák környezetüket, kezdetként pedig fel tudják mérni a rendelkezésükre álló lehetőségeket és képesek legyenek akár újakat is teremteni. Ezt hívják társadalmi innovációnak” – emeli ki Bécser Vera.

A tábor második napján a gyakorlatban is bemutathatták egymás előtt a terveiket különféle színházi alapú, képzőművészeti és filmes módszertan segítségével. Ehhez az animáció, a stop motion videó, a filmkészítés és a dráma állt rendelkezésükre.

Fotó: Németh Dániel

„Nem az a célunk, hogy egyből egy komplett üzleti vállalkozás alapjait fektessék le. Azt szeretnénk, ha  tudnák, hogyan indulhatnak el efelé – honnan szerezhetnek erőforrást, milyen jogi úton érhetik el a céljaikat, hogyan jussanak el valódi döntéshozókhoz” – hangsúlyozza a szakember. Épp ezért ismertették meg a gyerekeket négy, már sikeres magyar kezdeményezés képviselőivel. A Budapest 100, a Common Vibe, a Magyar Deszkások Országos Egyesülete és a salgótarjáni Sakkozzuk ki! munkatársai egy-egy csoportot mentoráltak, beszéltek nekik saját motivációikról és nehézségeikről.

Egy részük az első találkozáskor azt gondolja, hogy persze, egy nagyvárosban biztos minden tökéletes, semmi nem szorul fejlesztésre, a nagyvárosiak meg kiemelik a falvak és kisvárosok sokszínűségét, nyitottságát és azt, hogy mindenki ismeri egymást” – meséli Dupák Anna, az Egyesek Ifjúsági Egyesület másik munkatársa. Van, aki inspirálódni jön ide, van, akinek már konkrét irányok vannak a fejében, csak még nem tudja, hogy fogjon hozzá.

A három nap után a srácok Budapesten fogják prezentálni, mire jutottak Nógrádban. Drukkolunk!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top