Aktuális

Letartóztattak egy terhes írónőt Szaúd-Arábiában

Folytatódik a kormánykritikus értelmiségiek üldözése az országban. Legutóbb nyolc reformpárti értelmiségit vettek őrizetbe a hatóságok.

Nyolc reformpárti értelmiségit vettek őrizetbe a szaúdi hatóságok, köztük két amerikai-szaúdi kettős állampolgárt, akik közül többen kapcsolatban állnak korábban bebörtönzött nőjogi aktivistákkal – írja az MTI híre alapján az Index.

Képünk illusztráció (Fotó: FAYEZ NURELDINE / AFP)

A letartóztatottak egytől-egyig a Mohammed bin Szalmán koronaherceget bíráló írók és másként gondolkodók közül kerülnek ki, akik átfogó társadalmi reformokat követelnek Szaúd-Arábiában. Az elfogottak nem politizáltak aktívan a közösségi oldalakon, és a külföldi médiának sem nyilatkoztak rendszeresen.

Egy ügyüket ismerő forrás szerint február óta a hatóságok 13 ember ellen rendeltek el utazási tilalmat: a most letartóztatottak mindegyike ebből a körből került ki.

Őrizetbe vettek többek között egy írópárt, Hadidzsa al-Harbit és Thumar al-Marzúkit is. Hadidzsa állapotos, és a nyolc ember közül ő az egyetlen nő.

A letartóztatottak közül ketten amerikai-szaúdi kettős állampolgárok: Badr al-Ibrahim író és orvos, valamint Salah al-Haidar, egy neves nőjogi aktivista fia.

Egy harmadik amerikai-szaúdi kettős állampolgár, Walid al-Fitaihi 2017 óta börtönben ül a királyságban. Őt a koronaherceg parancsára egy állítólagos korrupcióellenes művelet keretében vették őrizetbe több mint száz üzletemberrel, herceggel és tisztségviselővel együtt. Al-Fitaihi orvosként dolgozott az Egyesült Államokban, de 2006-ban visszatért szülőhazájába, ahol kórházat alapított.

Szaúd-Arábiában az elmúlt években közel egy tucat nőjogi aktivistát állítottak bíróság elé, akik azért harcoltak, hogy a nők is vezethessenek gépjárművet, és ne kelljen férfi rokonuk beleegyezése ahhoz, hogy tanulhassanak, megházasodhassanak vagy külföldre utazhassanak. A bebörtönzött nők visszaélésekről és kínzásokról számoltak be: a kihallgatások során állítólag zaklatták, megbotozták, nemi erőszakkal és halállal fenyegették őket, valamint a vízbefojtással fenyegető kínzásnak, az úgynevezett waterboardingnak is alávetették őket. Március végén ugyanakkor feltételesen szabadon engedtek három nőjogi aktivistát, akik legalább egy éve ültek már börtönben.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top