Aktuális

Kétszer akkora büntetést kaphat, aki gyereket üt el Ausztriában

A szomszédos országban évente átlagosan nyolc gyerek hal meg autóbalesetben.

A tervek szerint kétszeres lehet a baleset okozójára kiszabott bírság mértéke Ausztriában, amennyiben a balesetet gyermekkorú sérelmére követik el. A szigorító javaslat nem kizárólag a pénzbírság összegére, hanem az egyéb büntetések és szankciók mértékére, például a büntetőpontok számára is vonatkozik – írja a baleset-megelozes.eu.

A közelmúltban ismertté vált javaslatot az osztrák Közlekedésbiztonsági Kuratórium (Kuratorium für Verkehrssicherheit) terjesztette elő, a kormányzat álláspontja még nem ismert. A Kuratórium baleseti statisztikai adatokkal is alátámasztotta a tervet: 2013 és 2017 között évente átlagosan nyolc gyerek hal meg közúti balesetben Ausztria útjain, és több mint 300 gyerek szenved különböző súlyosságú sérüléseket.

A kép illusztráció. Fotó: Marijan Murat/dpa

Ugyancsak a Kuratorium für Verkehrssicherheit javasolja, hogy az útkezelők és az illetékes hatóságok 30 km/h-ban maximálják a megengedett legnagyobb sebességet valamennyi osztrák városban azokon a helyszíneken, illetve útszakaszokon, ahol gyerekek megjelenésére lehet számítani (óvodák, iskolák, játszóterek, gyerekorvosi rendelők, lakóparkok környékén). Az eddigi nemzetközi tapasztalatok azt mutatják, hogy a 30 km/h-s zónákat kiépítő városokban az érintett utakon a személyi sérüléses balesetek száma akár 20 százalékkal is csökkenhet.

(via hvg.hu)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top