Aktuális

Szenzáció: a világon először Pécsett születtek varánuszbébik szűznemzéssel

Ervina, a szalagos varánusz négy gyíkocskának adott életet. Még sehol a világon nem dokumentáltak ilyen esetet.

A világon soha, sehol nem dokumentáltak olyan esetet, mint ami nemrég a pécsi állatkertben történt: Ervina, a zoo szalagos varánusza feltehetően szűznemzéssel, azaz hím varánusz „közreműködése” nélkül adott életet négy egészséges kis gyíknak.

Fotók: Pécsi Állatkert

A szűznemzés egy olyan túlélési stratégia, amely biztosítja az állatok – például a hüllők, halak, kígyók – szaporodását hím egyedekkel történő párzás nélkül, tehát az állatok egyedfejlődése csak a nőstények petesejtjéből indul meg, a hímivarsejtek nélkül.

Az csak még jelentősebbé teszi ezt a kivételes eseményt, hogy a szalagos varánuszok esetében eddig még soha sehol nem írtak le hasonló esetet.

A négy háromhetes jövevényt bemutató sajtótájékoztatón Siptár Dávid, az állatkert igazgatója elmondta, hogy megszületésükben óriási szerepe van az állatkert világszínvonalú tudású és felkészültségű gondozóinak és modern eszközeinek.

Sulyok Ábris, az állatkert terráriumának vezetője kiemelte: a szalagos varánuszok már a nyolcvanas évektől kezdve ott vannak az állatkert gyűjteményében, korábban is láthatóak voltak a régi belvárosi Akvárium-Terrárium pinceépületében. Mint mondta, tudomásuk szerint az elmúlt több mint harminc év alatt ezek az állatok nem szaporodtak.

„Nagyon meglepődtünk, amikor láttuk, hogy Ervina, az egyik nőstény szalagos varánuszunk egészségesnek tűnő tojásokat rakott, amelyeket keltetőbe raktunk, és amelyekből végül négy egészséges kis apróság kelt ki. Ahhoz azonban, hogy minden kétséget kizáróan bizonyítani tudjuk, hogy valóban szűznemzés történt, genetikai vizsgálatokat fogunk végeztetni, már felvettük a kapcsolatot ez ügyben egy nemzetközi szakértővel is, aki megerősítette, hogy ilyesmit még nem írtak le” – mondta Sulyok.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top