Aktuális

Ennyi pluszpénzt kaphatnak idén a nyugdíjasok

A magasabb infláció és a gazdasági növekedés miatt kaphatnak kiegészítést, valamint egyszeri juttatásra is van esély.

Egyre nagyobb az eltérés az év eleji nyugdíjemelés és a várható infláció között. A Magyar Nemzeti Bank legfrissebb jelentése szerint a korábbi 2,9 helyett 3,1 százalékos pénzromlással számolnak, a nyugdíjak viszont csak 2,7 százalékkal emelkedtek januárban.

Vagyis a nyugdíjemelés 0,4 százalékkal maradna el az árszínvonal emelkedésétől. Ennyivel járnak rosszabbul az idősek. Ilyenkor a törvény szerint a kormány megvizsgálja az eltérést, és gondoskodnia kell a nyugdíj-kiegészítésről – írja a Menedzsment Fórum.

Ezen túl még prémium is jár az időseknek, ha 3,5 százaléknál nagyobb a gazdasági növekedés, erre az évre pedig 3,8 százalékot várnak. Ráadásul évente egyszer Erzsébet-utalványt is kaphatnak a nyugdíjasok, bár idén ezt az utalványt megszüntették, így marad a készpénz vagy a SZÉP-kártya.

Mindent egybevetve az idősek idén 22 ezer forint pluszpénzt kaphatnak a rendes nyugdíjukon felül.

A januári átlagos, 133.900 forintos nyugdíj esetén így jön ki matek: az infláció miatti kompenzáció hatezer forintot jelent, további hatezret pedig a prémium hozhat. Ez egészülhet ki a korábbi években megszokott tízezer forintos egyszeri juttatással.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top