Aktuális

Megfeneklett a luxushajó, egyesével mentik az utasokat – drámai videók

Több mint 1300-an utaztak a Viking Sky luxushajón, 463 ember már biztonságban van.

Helikopterrel, egyesével mentik ki a norvég partok közelében bajba került tengerjáró luxushajó, a Viking Sky 1373 utasát. Közülük 463 embert sikerült biztonságba helyezni, mielőtt felfüggesztették a mentést, hogy a hajót bevontassák Molde kikötőjébe.

Súlyos sérültek is vannak

A háborgó tengerről eddig kimentett utasok közül 17-en megsérültek, hárman súlyosan. Az utasokat egy Brynhallen városában felállított sürgősségi létesítménybe szállítják. A sérültek ellátásával három kórház foglalkozik. A norvég lobogó alatt hajózó tengerjárót két vontatóhajó szállította Molde kikötőjébe. A mentőcsapatok elmondták, hogy a luxushajó négy motorjából hármat sikerült beindítani.

A Viking Sky motorjai előző nap meghibásodtak egy szigetekkel és sziklaszirtekkel szabdalt, veszélyes norvégiai partszakasz közelében. A tengerjáró irányíthatatlanul sodródni kezdett More og Romsdal megye partjainak közelében a szárazföld felé, és délután két órakor vészjelzést adott le. Később a legénységnek az egyik motort sikerült beindítania, és a hajót a partoktól két kilométerre lehorgonyozták. Hajók és helikopterek siettek a Viking Sky segítségére, de a mentést nehezítették a 6-8 méteres hullámok, az óránkénti 70 kilométeres sebességű szél, majd a leszálló este. A hajó 100 méternyire volt attól, hogy zátonyra fusson, és a parttól 900 méterre sikerült lehorgonyoznia.

12 napos luxusútra készült

A korszerű, 2017-ben vízre bocsátott hajó a Viking Cruises csoport tulajdona, 930 utas fogadására képes. A tengerjáróval 915 utas és 458 fős legénység indult útnak.

Március 14-én futott ki a nyugat-norvégiai Bergen városból 12 napos utazásra, amelynek során Narvik, Alta, Tromsö, Bodo és Stavanger városokban állt meg főként amerikai, brit, kanadai, új-zélandi és ausztrál utasaival. Az utazás kedden ért volna véget a nagy-britanniai Tilbury kikötőjében.

UPDATE (17:22): Kikötött több száz emberrel a fedélzetén bajba került Viking Sky nevű luxushajó a norvégiai Molde kikötőjében, miután egy napig hánykolódott tehetetlenül a tengeren. A norvég lobogó alatt hajózó tengerjárót vontatóhajók szállították Moldéba. A norvég hatóságoknak 479 embert sikerült helikopterrel kimenteni a hajóról, mielőtt felfüggesztették a mentést, hogy a hajót bevontassák.

(MTI)

Kiemelt kép: Twitter

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top