Aktuális

A 101 éves Ica néni 70 évet várt a magyar állampolgárságra

Élete álma vált ezzel valóra.

Élete legnagyobb álma vált valóra a 101 éves Ica néninek, aki 70 év után válhatott újra magyar állampolgárrá – számolt be a Délmagyar. A jelenleg Szegeden élő Békési Ilona 1918-ban magyar állampolgárnak született Kolozsváron, ám a történelem viharai miatt elveszítette az állampolgárságát: a világháború után sok más magyarhoz hasonlóan román állampolgár lett.

Ica néni Moszvában járt orvosi egyetemre, ott ismerkedett meg későbbi férjével, aki pedig grúz származású volt. Együtt Grúziába költöztek, ami ekkor a Szovjetunió része volt, eleinte mindketten az egészségügyben helyezkedtek el.

1956 újabb fordulatot hozott az életükben: amikor haza akart menni édesapjához és a testvéreihez Kolozsvárra, rákényszerítették a szovjet állampolgárságot. Mivel gyermekei Magyarországon tanultak, Ica néni 70 éves koráig folyamatosan ingázott Magyarország és a Szovjetunió között. Eközben a tbiliszi egyetemen gyakorlatilag megalapította a magyar nyelv szakot.

Ica néni egy sajnálatos esemény miatt jött végleg Magyarországra: 1986-ban a férje megbetegedett, és egy sikertelen műtét után azt kérte tőle, hogy jöjjenek Magyarországra. A rendszerváltáskor Ica néni megkapta a végleges letelepedési engedélyt, de az állampolgárságot nem, mert nem volt sem anyakönyvi kivonata, sem keresztlevele.

Végül a Csongrád Megyei Kormányhivatal munkatársainak segítségével kapta meg az állampolgárságot, szerdán tette le az esküt. A dolog nem volt egyszerű, mert az anyakönyvi kivonat és a keresztlevél másolata nélkül csak méltányossági kérelem benyújtására volt lehetőség. Ezt végül elfogadták, a fővárosi kormányhivatal pedig március 1-jén jelezte, hogy megkaphatja az állampolgárságot.

Ica néni zokogva számolt be róla a Délmagyarnak, hogy több mint 70 éve várt erre a nagy pillanatra.

Kiemelt képünk illusztráció (iStock)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top