Aktuális

Kétszázan nézték élőben a Facebookon az új-zélandi merényletet, egyikük sem szólt a moderátoroknak

A merénylő 17 percen keresztül közvetítette a vérengzést.

A christchurchi mecsetekben elkövetett merényletet a Facebookon élőben megtekintő mintegy kétszáz ember egyike sem jelezte a videót a közösségi oldal moderátorainak – közölte az internetes óriáscég kedden.

A Facebook közlése szerint az elkövető, Brenton Tarrant 17 perces élő közvetítését kevesebb mint kétszázan nézték végig, és az első jelentés a moderátorokhoz 12 perccel a közvetítés vége után érkezett be, ezután percek alatt eltávolította a videót. A felvételnek azonban az eltávolítása előtt még 4 ezer megtekintése volt.

A Facebook korábban azt közölte, hogy a merényletet követő első 24 órában a támadásról készült 1,5 millió videófeltöltést távolítottak el, közülük 1,2 milliót már a feltöltéskor. Ez viszont azt jelenti, hogy 300 ezer videófeltöltés átcsúszott a rostán.

MTI/AP

Az AP amerikai hírügynökség a christchurci terrortámadás rávilágított arra, hogy milyen nehézségei vannak a közösségi oldalaknak az erőszakos tartalom valós időben történő felügyelésében.

A Facebook mesterséges intelligenciát használ, és gépi tanulásra hagyatkozik a kérdéses tartalmak kiszűrésében, de felhasználóira is számít abban, hogy jelentsék a cég normáit megsértő anyagokat. A felhasználók jelentései emberi moderátorok elé kerülnek, akik eldöntik, mi legyen a kérdéses tartalmakkal. Emellett számítógépes felismerő programokat használ az erőszakot megjelenítő tartalmak felismerésére.

Mindazonáltal nem világos, hogy ezeket a szűrőrendszereket az élő videókra is alkalmazza-e a cég – jegyezte meg az AP amerikai hírügynökség.

MTI/EPA/SNPA Pool/Martin Hunter

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top