Aktuális

Kiderült, hogyan jött Magyarországra az ausztrál terrorista

Érvényes útlevéllel lépett be az országba tavaly novemberben.

Érvényes útlevéllel, turistaként 90 napig tartózkodhatott vízummentesen Magyarországon az új-zélandi terrorcselekmény elkövetője – közölte a Terrorelhárítási Központ (TEK).

Közleményük szerint a férfi 2018. november 26-án Lőkösháza vasúti határátkelőhelyen ausztrál állampolgárként egyedül lépett be Magyarországra a Körös Intercity menetrend szerinti járattal.

A férfi terroradatbázisokban nem szerepelt, vele kapcsolatban partnerszolgálati jelzés nem érkezett.

A TEK az érintett országok partnerszolgálataival együttműködve mindent megtesz annak érdekében, hogy a rendelkezésre álló információk alapján mielőbb rekonstruálni lehessen a tömeggyilkos magyarországi tartózkodásának körülményeit.

A pénteki christchurchi terrortámadásban 50 ember halt meg, és további 50 megsebesült.

Az ausztrál merénylőről – aki átalakított félautomata fegyvert használt – kiderült, hogy fegyverein olyan történelmi szerb vezetők neve is szerepel, akik az 500 éves ottomán uralom ellen harcoltak a Balkánon.

Az egyik fegyveren a törökök ellen harcoló Hunyadi János, az egyik táron a 15. században élt Szilágyi Mihály, Magyarország egykori kormányzója, Hunyadi Mátyás nagybátyja, erdélyi vajda neve is fel volt tüntetve.

(Nyitókép: MTI/EPA/SNPA Pool/Martin Hunter)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top