nlc-logo

Engedélyezi, hogy az nlcafe.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.

Aktuális
45 centi széles kozmetikai széken kell aludniuk az anyukáknak a Debreceni Gyerekklinikán

45 centi széles kozmetikai széken kell aludniuk az anyukáknak a Debreceni Gyerekklinikán

Ott, ahol elutasították az Ágyat az anyukáknak összecsukható ajándék ágyait.
Avatar
Sipos Márta
f Ajánlom

Korábban többször is írtunk már az Ágyat az anyukáknak nevű jótékonysági akció viszontagságos történetéről. Eredetileg egy Orosvári Zsolt nevű édesapa kezdeményezésére adományoztak országszerte több kórháznak összehajtható ágyakat, hogy a beteg gyerekük mellett maradó szülőknek ne a földön fekve vagy széken ülve kelljen aludniuk.

Igen ám, de a Heim Pál Kórház és a Debreceni Gyermekklinika nem kért a jótékonykodásból: elutasították a felajánlott ágyakat, hivatalosan azért, mert az ágyak balesetveszélyesek. „Az ágyak méretük miatt nem férnek el, és akadályozzák a beteg gyermekek megközelítését, illetve ellátását, szerkezetük miatt sérülés- és botlásveszélyt jelenthetnek az ellátó személyzet és a gyermekek számára, emellett nehezítik a kórtermek takarítását” – mondta Fekete Ferenc, a Heim Pál kórház igazgatója.

Országszerte több mint 30 kórház, illetve gyermekosztály használja az Orosvári Zsolték által leszállított ágyakat. Az elutasított ágyak is egy másik kórházhoz kerültek. Mindeközben a Debreceni Gyermekklinikán egy 45 centiméter széles, eredeti funkciója miatt külön ülő-, láb- és hátrészből álló kozmetikai széket ajánlanak fel a szülőknek alternatívaként – írja a hvg.hu.

Erről egy felháborodott édesanya számolt be az interneten, aki végül inkább a földön aludt, az „ágyat” ugyanis alkalmatlannak találta az alvásra. Elmondása szerint először megpróbálta kitömködni a réseket, de így is nagyon megfájdult a dereka, annyira kényelmetlen volt a szék. A bejegyzés alatt több hozzászóló is hasonló élményekről számolt be. Egyikük párhetes csecsemője mellett a még be nem gyógyult császármetszéssebével kényszerült a kozmetikai széken aludni, de végül ő is inkább a földet választotta.

A Facebookon az intézmény egyik dolgozójának bejegyzése alatt is elszabadultak az indulatok: a gyermekhaematológiai osztályon dolgozó Szegedi István „agresszív adományozónak” nevezte Orosvári Zsoltot, amiért szerinte meg sem kérdezte, hogy a kórház akarja-e egyáltalán az ágyakat.

A bejegyzés alatt egy másik orvos azzal érvelt, hogy az ágyakat azért nem használhatják, mert az egészségügyi intézményekben a betegellátás során csak „a higiénés követelményeknek megfelelő orvostechnikai eszköznek minősülő” eszközök használhatók, valamint ha el is férne a kórteremben az ágy, akkor sem tudnák azt használat után megfelelően fertőtleníteni. Ez az érvelés a hvg.hu szerint azért sántít, mert az összecsukható ágy egy hálózsáknyi helyen is tárolható, ráadásul a típust részben pont a fertőtleníthetőség miatt egészségügyi szakemberek, köztük gyermekorvosok és kórházi dolgozók bevonásával választották ki.

Megosztás Facebookon