nlc-logo

Engedélyezi, hogy az nlcafe.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.

Aktuális
Terrormerénylet Új-Zélandon, 49 halott

Terrormerénylet Új-Zélandon, 49 halott

Lövöldözés volt két új-zélandi mecsetnél, rengeteg a halott. Az egyik merénylő a Facebookon élőben közvetítette a saját mészárlását.
Brájen
Brájen
f Ajánlom

Két mecsetnél összesen 49 ember vesztette életét fegyveres merényletben az új-zélandi Christchurchben, 4 személyt (3 férfit és 1 nőt) vettek őrizetbe, és az egyik férfi ausztrál. A város központjában lévő Maszdzsid al-Núr mecsetnél 41, Linwood külső kerület mecseténél hét ember halt meg, egy pedig kórházba szállítása után vesztette életét.

A rendőrség nagyon alaposan kiterveltnek nevezte a kettős terrormerényletet. A rendőrök több házilag készített, járművekhez erősített robbanószerkezetet talált a mecsetek környékén, ezeket hatástalanították. A rendőrség felhívta a figyelmet arra, hogy az egyik fegyveres a fejére erősített kamerával rögzítette a merényletet, majd a 17 perces felvételt feltette az internetre. Arra kérik az embereket, hogy ne nézzék meg a videót és ne osszák meg.

A szemtanúk beszámolói szerint egy katonai egyenruhába öltözött férfi belépett az egyik mecsetbe, majd több tucat lövést lehetett hallani. A terrortámadás pillanatában mintegy 300 ember tartózkodott azon az imahelyen. Kiderült, hogy egy bangladesi krikettcsapat is a helyszínre tartott, de akkor nem szálltak le a buszról, így közülük senkinek sem esett baja.

Mint Jacinda Ardern új-zélandi miniszterelnök elmondta, ez Új-Zéland egyik legsötétebb napja, rendkívüli kegyetlenséggel elkövetett, példa nélkül álló erőszakos cselekményről van szó.

A hatóságok megemelték a terrorfenyegetettség szintjét, ennek megfelelő intézkedéseket vezettek be a kikötőkben és a repülőtereken.

(MTI)

Kiemelt kép: MTI/EPA/Sarah Robson

Civil Díj 2019 Érezted már úgy, hogy tennél – másokért, magadért, egy élhetőbb közegért –, de nincs időd, erőd, energiád, pénzed, lehetőséged? A civil szervezetek bebizonyítják, hogy van. Mindig van még egy kis hely bennünk, az időnkben arra, hogy holnap eggyel tovább lépjünk, mint ahol ma tartottunk. És hogy a mi valóban MI legyen. Hogy egymásban, közösségben is gondolkodjunk. Ha már késznek érzed magad erre, csatlakozz! Ha még nem, akkor csak higgy bennük – és szavazz rájuk! Ki legyen a Civil Díj 2019 közönségdíjasa?


Szavazok!

Megosztás Facebookon