Aktuális

Váratlan dolog derült ki a böszörményi boszorkányról

Az Árpád-korban eltemetett személy férfi volt, bár ettől még lehetett boszorkány.

Tavaly decemberben, csatornajavítási munkák közben különleges régészeti leletet találtak a földben. Egy sírt, amelyben egy Árpád-korban élt embert hasra fektetve, összekötözve temettek el.

Az elsődleges vizsgálatok szerint az elhunytat azért temették el ilyen pózban, mert boszorkánynak vagy ártó személynek gondolták, és nem akarták, hogy halála után kísértse az élőket.

Fotó: Hajdúsági Múzeum

„böszörményi boszorkány” maradványainak vizsgálata most fejeződött be. Bálint Marianna, a hajdúböszörményi Hajdúsági Múzeum munkatársa a 24.hu-nak azt mondta:

A »böszörményi boszorkány« férfi volt, az Árpád-korban (XI–XIII. század) élt, és igen ifjan, 25 éves kora körül halt meg. Csontjain nem látszanak sem betegségre utaló elváltozások, sem külső behatás nyomai. Etnikumhoz nem sikerült kötni, de antropológiai jellegzetességei megegyeznek a környéken akkoriban élőkével.

Bár az tény, hogy férfiről van szó, a szakember szerint ez még nem vonja kétségbe, hogy valódi boszorkánnyal állunk szemben. Valamiért ugyanis féltek attól, hogy holta után visszatér, ezért temették el ilyen módon.

Persze nem arra kell gondolni, hogy az illető seprűnyélen repült a macskájával. Őseink mindentől idegenkedtek, amit nem ismertek. A társadalom kitaszítottja volt az is, aki értett a gyógynövényekhez, a gyógyításhoz, testileg vagy szellemileg eltért a többségtől. Bűbájos, ártó személynek tekintették őket.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top