Aktuális

106 évesen elhunyt a legidősebb magyar holokauszt-túlélő

A szombathelyi Spiegler Elemér az egész családját elveszítette a népirtásban.

Elhunyt a legidősebb magyar holokauszt-túlélő. A szombathelyi Spiegler Elemér tavaly augusztus 24-én töltötte be a 106 éves kort – számolt be róla a Nyugat.hu.

Spiegler Elemér négygyermekes zsidó családban született 1912-ben. Az érettségi után csipész szakmát szerzett, és suszterinasnak állt. 1944-45-ben a mauthauseni koncentrációs táborban volt, ahonnan 1945. július végén került haza. A holokauszt során egész családját elveszítette, teljesen egyedül kellett új életet kezdenie. 1946-ban feleségül vette Weltlinger Rozáliát, aki Auschwitzból szabadult, és szintén minden hozzátartozóját elveszítette. Két gyermekük született.

Spiegler nagyon sokáig megőrizte egészségét. Kilencvenkét évesen még maga varrta az unokák cipőit, százegy évesen pedig még naponta két újságot olvasott át. Elmondása szerint egész életében ügyelt arra, hogy eleget aludjon, és ne egyen túl sokat vacsorára.

Pexels

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top