Aktuális

Ebben az 5 országban a legveszélyesebb lánynak lenni

Kényszerházasság, erőszak és fegyveres konfliktusok...

Nemzetközi Menekültügyi Bizottság szakértői szerint jelenleg ezekben az országokban a legveszélyesebb lánynak lenni:

1. Niger

Nigerben a legmagasabb az aránya azoknak a lányoknak, akik még a 18. születésnapjuk előtt férjhez mennek. Minden ötödik lány pedig gyermeket is szül a nagykorúvá válása előtt. Az afrikai államra jellemző az instabilitás, tömegek élnek hatalmas szegénységben, gyakoriak az aszályok és a felkelések. Az ország több mint 118 000 nigériai menekültnek is otthont ad.

Gyereklány Nigerben (Scott Peterson/Getty Images)

2. Jemen

A Jemenben dúló polgárháború árát legsúlyosabban a nők és a lányok fizetik meg. Az ENSZ szerint a konfliktus következtében a nők és lányok elleni erőszak, beleértve a nemi erőszakot, a szexuális bántalmazást és a családon belüli erőszakot, több mint 63 százalékkal nőtt, míg a gyermek- és kényszerházasságok aránya megháromszorozódott. Rengeteg lány iskolába sem járhat a harcok miatt.

3. Dél-Szudán

2013 óta Dél-Szudánban a nők és a lányok mintegy 65 százaléka szenvedett el fizikai vagy szexuális erőszakot. A fegyveres konfliktusok és a szegénység miatt számos család korán kiházasítja a lányait: 52 százalékuk férjhez megy 18 éves kora előtt, 9 százalékuk pedig már 15 éves korára házas.

Mindennapi élet a bangladesi Dakkában (Zakir Hossain Chowdhury/NurPhoto via Getty Images)

4. Banglades

A Plan International humanitárius szervezet felmérése szerint Bangladesben a 15-19 éves korú lányok 21 százaléka házas,  16 százaléka pedig várandós. A megkérdezett 300 lány több mint háromnegyede azt mondta, hogy soha életében nem hozott még döntést a saját életét érintő kérdésekben.

Az országot 2017 augusztusa óta menekültválság sújtja: közel 700 ezer rohingya menekült Mianmarból Bangladesbe. A menekültek 52 százaléka nő vagy gyermek. 77 százalékuk nem érzi magát biztonságban.

5. Közép-Afrikai Köztársaság

A Közép-Afrikai Köztársaságban a második legnagyobb a gyermekházasságok aránya a világon: a lányok 68 százalékát adják férjhez 18 éves kora, míg 29 százalékukat már 15 éves kora előtt. Jogaikat semmibe veszik, és sokan kénytelenek felhagyni a tanulmányaikkal is.

Az ismétlődő konfliktusok és összecsapások miatt 2,7 millió közép-afrikai ember – a lakosság több mint fele – szorul humanitárius segítségre. A Nemzetközi Menekültügyi Bizottság adatai szerint 2018-ban több, mint 10 ezer nők vagy lányok ellen elkövetett erőszakot jelentettek az országban, ebből 1621 nemi erőszakot.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top