Aktuális

Zsugorított csontvázat találtak a Szarvasi Arborétumban

Egy hétezer éves településrészlet feltárása közben került elő.

Hétezer éves csontvázat találtak a Szarvasi Tessedik Sámuel Múzeum munkatársai, miközben megelőző feltárást végeztek a Szarvasi Arborétum területén – írja a Beol.

A kutatók a zsugorított testhelyzetben eltemetett férfi maradványaira egy késő neolit kori, a tiszai kultúrába tartozó településrészlet feltárása közben találtak rá. A 160 centiméter magas férfi a csontozat és a fogazat alapján a negyvenes évei környékén hunyhatott el.

A Szarvasi Arborétum északi részén egy rendezvényközpont épül majd, ezért végeznek feltárásokat a Kovács-halom nevű, őskori leletekben gazdag területen a múzeum munkatársai. 2015 őszén egy késő neolit kori teleprészletet tártak itt fel, most pedig egy külső településrészletet sikerült megfigyelniük a szakembereknek.

A településrészlet két-három méterenként gödrökkel tagolt, ezekből sok kerámia- és állatcsonttöredék, illetve az egykori házakra utaló patics- és tapasztásdarabok kerültek elő. A gödröktől délre egy oszlopszerkezetes ház öt-hat cölöphelyét is feltárták. A cölöphelyektől nem messze találtak rá a jobb oldalára zsugorított férfi sírjára.

A képekért kattints erre a linkre!

Kiemelt képünk illusztráció (iStock)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top