Aktuális

Ennyivel keresnek kevesebbet a magyar nők a férfiaknál

A középmezőnyben vagyunk, de azért elég nagy a különbség. Viszont alig dolgoznak nők vezető beosztásban.

A nők bruttó fizetése 14,2 százalékkal alacsonyabb Magyarországon, mint a férfiaké – írja a Hvg.hu az Eurostat összesítése nyomán, amely a 2017-es béreket vette alapul.

A magyar nők kicsivel jobb helyzetben vannak az európai átlagnál, a 28 ország esetében ugyanis 16 százalékos a nemek közti bérkülönbség.

A fizetések terén a nők Észtországban vannak a legrosszabb helyzetben, ott több mint 25 százalékkal kevesebbet keresnek, mint a férfiak. Romániában viszont alig van fizetéskülönbség a nemek között, a statisztika szerint csupán 3,5 százalék az eltérés.

Az uniós átlag alatt teljesít Magyarország a nők foglalkoztatásában. Míg nálunk 15,3 százalékkal kisebb arányban dolgoznak a nők, mint a férfiak, az unióban 11,5 százalék ez az arány.

Még rosszabb a helyzet, ha a női vezetők arányát nézzük. A vezetői pozícióban lévők közül nálunk csupán 14,5 százalék nő, az európai átlag jóval magasabb, több mint 25 százalékos. Igaz, Franciaországban 43 százalék a női vezetők aránya, az észteknél meg csupán 7 százalék.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top