Aktuális

„Még szoktam úgy kelni, hogy azt hiszem, látok”

A 23 éves Hannah két éve épp barátaival nyaralt Görögországban, mikor egy őrült este után örökre megváltozott az élete.
mérgezés metanol hannah

„Az egy dolog, hogy másnap reggel kimerült voltam, és úgy hánytam, mint a lakodalmas kutya” – kezdi Hannah Powell a BBC-nek adott interjúját. A 23 éves brit lány azért vállalta, hogy a nyilvánosság előtt beszél élete legszörnyűbb napjáról, hogy felhívja a hozzá hasonló fiatalok figyelmét azokra a láthatatlan veszélyekre, amikről nem is gondolnák, hogy létezik. Hannah bűne, ha volt egyáltalán, annyi, hogy rossz helyen, rossz időben bulizott a barátaival.

Ahogy Hannah a BBC újságírójának elmondta, a görögországi buli másnap reggelén tudatosult benne, hogy valami nagyon nincs rendben. „Amikor felébredtem, tök sötét volt. Emlékszem, még meg is kértem a barátnőimet, hogy húzzák félre a függönyt, mert semmit sem látok” – idézi fel Hannah, majd hozzáteszi, mikor a barátai arról győzködték, hogy a függönyöket már rég széthúzták, azt hitte viccelnek.

„Felkeltem, hogy felkapcsoljam a lámpát: és ez volt az a pillanat, mikor elkezdtem pánikolni. Rádöbbentem ugyanis, hogy bennem van a hiba, hogy én vagyok az, aki semmit sem lát.” A middlesbrough-i lányt ezek után azonnal kórházba szállították, ahol rövidesen kiderült, metanolmérgezése van. A szer azonban nem csak a látását vette el, tönkretette a fiatal lány veséit is: hazaszállítását követően több mint másfél évig dialízisre volt szüksége. Egészen addig, míg édesanyjától meg nem kapta az egyik veséjét. 

Az egészben az a legijesztőbb, hogy a metanolos vodkát egy szórakozóhelyen szolgálták fel nekünk. Nemcsak én, de a barátaim is rosszul lettek tőle: de nekik az emésztési rendellenességeken, a hányáson és a rossz közérzeten kívül nem lett komolyabb bajuk a mérgezéstől” – meséli Hannah, aki azóta kiderítette azt is, hogy a metanolos vodkát különböző maffiacsoportok készítik az erdőkben, hogy aztán „márkás” vodkák üvegeibe töltve adják tovább a szert.

Bár a Hannah-val történteknek immár három éve, eddig a pillanatig senki sem vállalta a felelősséget a mérgezésért. „Pedig valakinek illene felelősséget vállalnia, pláne a történtek után: vagy a bárnak, ha tudomásuk volt arról, hogy pancsolt szeszt is forgalmaznak, vagy a szesz készítőinek. De hiába teltek el azóta évek, a mai napig senkitől nem kaptunk még egy bocsánatkérést sem” – mondja a fiatal lány, aki a vele történtek ellenére igyekszik pozitív maradni. 

„Egyszer szeretnék majd visszamenni Görögországba is. Mindazok ellenére, ami történt velem, szép emlékeim vannak az országról, és szeretném még jobban megismerni” – árulja el a lány, aki persze tisztában van vele, hogy a következő néhány éve azért még nem az utazásról fog majd szólni. „Nagy vágyam egy saját otthon, és egy segítőkutya, aki megkönnyítené számomra a közlekedést, és visszaadná valamelyest az önállóságomat, ezzel együtt pedig az önbizalmamat is.”

Bár semmit sem lát, Hannah igyekszik épp olyan életet élni, mint a kortársai: gyakran eljár kávézni, moziba, a barátai kedvéért pedig olykor még egy-egy buliba is. „Tény, hogy egy-egy ilyen este sokkal komolyabb előkészületet igényel a részünkről, mint a mérgezés előtt, de megéri. Leginkább azért, mert a barátaim között, ha csak kis időre is, de el tudom felejteni a történteket, és olyan lehetek, mint bárki más” – vallja be Hannah, aki az interjúban őszintén beszélt arról is, hogy nem szeretné a fiatalságát a négy fal között eltölteni, és hogy még most is rendszeresen ébred úgy, hogy még azt hiszi, lát.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top