Aktuális

Fél óra alatt ért ki a mentő egy újraélesztéshez a Nyugati térre

Pedig gyalog pár perce van a mentőállomás. Az eset súlyos rendszerhibákra világít rá.

Fél óra alatt ért ki a mentő a budapesti Nyugati téri aluljáróba egy 20 év körüli fiú újraélesztéséhez, miközben a helyszín gyalog pár percre van a Markó utcai Központi Mentőállomástól.

Erről jelent meg kedden egy elkeseredett és felháborodott poszt a Facebookon. A posztot Kunetz Zsombor orvos, egészségügyi szakértő is közzétette a 444-en megjelent cikkében, amelyben részletesen elemezte is az esetet. 

A fiatalember a Nyugati téri aluljáróban lett rosszul 17 óra körül, többen támogatták, nem bírt lábra állni. Aztán nem tudott beszélni, remegésbe, görcsbe rándult a teste, az arca is rángatózott. Egyre rosszabbul lett, többször eszméletét vesztette. Ekkor már 5-6 perce hívták a mentőket, és több civil próbált segíteni rajta.

Egy nő elkezdte újraéleszteni, amit később a mentők telefonon keresztül irányítottak. Aztán egy tűzoltó, majd egy kórházi szakápoló vette át a szívmasszázst, közben pedig helyzetképet adott a mentősöknek. Nagyjából 30 perc telt el a mentők első hívása óta, amikor odaértek a mentősök. Intubálták, oxigént kapott, majd átvették a szívmasszázst.

Az eset leírása eddig tartott az eredeti posztban. Kunetz Zsombor azonban részletes információkat tudott meg a mentőszolgálattól azzal kapcsolatban, hogyan zajlott mindez.

  • 17.04 A mentők megkapják az első bejelentést, hogy a beteg görcsöl. Innentől folyamatosan reklamálják a járókelők a mentőt, és tájékoztatják a mentésirányítót. Szólnak arról, hogy a beteg rosszabbul van, sőt arról is, amikor megkezdik az újraélesztést.
  • 17.15 Riasztják az első mentőegységet, 11 perccel az első bejelentés után. Ez a mentőegység ekkor még Budán, a János Kórházban van, onnan kell átverekednie magát Pestre, a csúcsforgalom kellős közepén. Ráadásul ez az egység nem képes emelt szintű újraélesztésre.
  • 17.15 Egy mentőtiszti kocsi – amely emelt szintű újraélesztésre is képes – megérkezik a Markó utcába, a Központi Mentőállomásra. A mentésirányítás kiadja nekik az ebédidőt. Ekkor már a beteg életéért küzdő civilek többször reklamálnak, hogy mikor érkezik a mentő, és szólnak arról is, hogy egyre súlyosabb a beteg állapota.
  • 17.29 Az első mentő megérkezik a beteghez. Ez a János Kórházból indult egység.
  • 17.29 Ugyanebben a percben két lány megjelenik a Központi Mentőállomáson a Markó utcában, és könyörögve kér segítséget a mentéshez. Csak ekkor riasztják a bent lévő mentőtiszti kocsit.
  • 17.32 A mentőtiszti kocsi 3 perccel az első egység után megérkezik, és átveszi az újraélesztést.

Kunetz Zsombor ezt írja:

Az eset jól mutatja, hogy sokszor nem a kivonuló mentősökön múlik az, hogy mikor érnek a helyszínre. Ha nem kapnak időben riasztást, akkor nem is érhetnek ki időben. De az még jobban láthatóvá válik az esetből, hogy nagyon komoly rendszerhibákkal küzd a mentőszolgálat, és ha erre a rossz rendszerre még emberi hibák is rakódnak, akkor kész a baj.

Szerinte a mentésirányításnak már az első bejelentésnél gondolnia kellett volna arra, hogy a görcsrohamok nemcsak az epilepszia, hanem a keringésleállás jelei is lehetnek. De valószínűleg epilepsziás betegként kezelték a bejelentést, ezért nem küldték oda a 17 óra és 17.15 között arrafelé lévő mentőtiszti kocsit.

A szakember szerint hibázott a mentésirányítás, de megjegyzi azt is, hogy alapvető vezetői hibák bénítják a mentőszolgálat működését. Kevés a mentőegység, ám szinte minden esethez mentőt küldenek, alig van szűrés. Így pedig elfordul, hogy nagyon sokat kell várni a mentőre, akkor is, amikor emberéletről van szó. Az irányító azért is felelősségre vonható, ha nem küld mentőegységet, és azért is, ha küld, de közben máshol nagyobb szükség lenne mentőre.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top