Aktuális

Fizetős lesz a 444

Uj Péter, a 444.hu főszerkesztője egy beszélgetésben a független lapok helyzetét elemezte.

A 444.hu – korábban az index.hu – főszerkesztője, Uj Péter szerint a

független online újságok nehéz helyzetben vannak.

A 444.hu – Uj szerint több jelentős független sajtótermék mellett – még az idén „fizetőssé” válik – mondta el a Népszavának.

„Az idei év nálunk is nagyon komoly lesz, mert

Uj Péter 2013-ban.

fizetőssé fogunk válni,

így az lesz a helyzet, hogy ott lesz a kormánymédia a maga fél- vagy álhíreivel a másik oldalon pedig zárt tartalmak lesznek – mert szinte biztos, hogy a HVG is fizetős lesz valahogyan, és nem tudom, a 24.hu még meddig tudja tartani magát. A magazin típusú tartalmak már ott is előfizetésesek lesznek. De ez nem csak a politika által megtépázott magyar sajtópiac nyűge, nemzetközi trend.”

Uj Péter szerint tavaly először nem sikerült az üzleti tervet teljesíteni, mert

a fogyasztás elvileg pörög, mégis beszakadtak a reklámköltések.

Egyrészt, mert vannak, akik nem akarnak politikai hírek mellett hirdetni, mások pedig attól félnek, hogy a 444-nél való hirdetéssel nem kívánt következményeknek teszik ki magukat. A fizetőssé válással nyilván csökken a közel félmilliós napi olvasótábor, ám Uj Péter bízik abban, hogy nem veszítenek túl sok olvasót.

Az internetes médiatartalmak fizetőssé tételére a nemzetközi piacon több modell létezik: van, ahol csak egyes tartalmak kerülnek „paywall” mögé, máshol minden tartalomhoz előfizetés szükséges – írja a Mérce.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top