Aktuális

Azt hitték, visszaél a rokkantkártyával, rabosították

Pedig súlyos autista, értelmi fogyatékos fiát vitte el a gyógytornára.

Órákig fogva tartották, nem mehetett ki a mosdóba, és nem hívhatott ügyvédet – erről számolt be az RTL Klubnak Törtei Takács Krisztina, a Klub Rádió műsorvezetője, akit azzal gyanúsítottak a rendőrök, hogy visszaélt a mozgássérült parkolási igazolványával.

A műsorvezető súlyos autista és értelmi fogyatékos fiát vitte gyógytornára, amikor az eset történt. Amikor visszaért az autójához, két rendőr lépett oda hozzá, igazoltatták, majd kérték, hogy mutassa be a fiát, vagyis igazolja, hogy jogosan használja a rokkantkártyát. A nő azonban ezt megtagadta: azt mondta, nem akarja megzavarni a fiát a tornában, mert autizmusa miatt ettől pánikrohama lehet.

A rendőrök ekkor bevitték őt a XII. kerületi rendőrkapitányságra, ahol beszámolója szerint rabosították, a telefonját is elvették, ujj- és tenyérlenyomatot vettek tőle, és fotót is készítettek róla. Kérte, hadd hívja az ügyvédjét vagy legalább az egyik barátnőjét, hogy a gyerek ne legyen egyedül, de elmondása szerint nem engedték.

Megfosztottak minden jogomtól, elvették a mozgássérült igazolványomat, amit mint bűnjelet foglaltak le, három órát várakoztattak egy pincehelyiségben, nem tudtam elmenni mosdóba, nem adtak inni, és én akkor már őrjöngtem, hogy mi lehet a gyerekemmel

– mesélte az RTL-nek. Végül hat órával később engedték el, miután közokirat-hamisítás miatt eljárást indítottak ellene.

Szakáll József, a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetségének főtitkára az üggyel kapcsolatban azt nyilatkozta: a parkolási igazolványt csak a mozgásban korlátozott személy szállításához lehet használni, ezért ha egy közterület-felügyelő vagy egy rendőr kéri, igazolni kell a jogosultságot. Ezt pedig csak úgy lehet megtenni, ha megmutatjuk, hogy ténylegesen ott van a személy, akit szállítani kell.

A BRFK tagadja, hogy nem engedték ki a mosdóba a nőt, ahogyan azt is, hogy nem értesíthette az ügyvédjét. Hozzátették, hogy a nő nem élt panasszal a gyanúsítás ellen.

Az RTL Klub riporja:

Címképünk illusztráció (iStock)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top