Aktuális

Egy szemeteszsákban találták meg az ellopott koronaékszereket

Még vizsgálják, hogy valóban a 400 éves ékszereket találták-e meg.

Valószínűleg megtalálták egy részét a tavaly ellopott koronaékszereknek – jelentette be a svéd rendőrség. Hogy valóban a 400 éves ékszereket találták-e meg egy szemeteszsákban Stockholm külvárosában, azt még vizsgálják – tudósított az Euronews.

A gyanú szerint a koronaékszereket tavaly július 31-én egy 22 éves férfi lopta el bűntársával a strängnäsi katedrális riasztórendszerrel ellátott, zárt vitrinjéből, majd a tettesek motorcsónakkal menekültek el a helyszínről.

„Hogy meglettek az ékszerek, az jó hír a katedrálisnak, de mindenekelőtt a svéd társadalomnak. Ezek különleges tárgyak, a történelmünk részei, jó, hogy visszakerülnek. Reméljük, jó állapotban vannak” – reagált a rendőrségi bejelentésre a strängnäsi esperes.

A kétmilliárd forintot érő svéd koronaékszereket 2018. július 31-én lopták el (Fotó: HO / SWEDISH POLICE / AFP)

A legújabb fejlemények következtében a szeptemberben letartóztatott vádlott – egy hete kezdődött – perének folytatását elnapolták, hogy ezzel is lehetővé tegyék a megtalált tárgyak alapos vizsgálatát.

Az 1550-től 1611-ig uralkodó IX. Károly király és második felesége, Krisztina királyné ellopott koronaékszereinek értékét – kétmilliárd forintnak megfelelő – 65 millió koronára becsülik.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top