Aktuális

Boszorkánysírt találtak Hajdúböszörményben

Az elhunyt arccal lefelé, összekötözött lábakkal feküdt a sírjában, így igyekezték meggátolni, hogy visszatérjen az élők közé, és ártson nekik.

A hajdúböszörményi Perczel Mór utcában egy szennyvízbekötés korrekciójánál emberi csontokat fordított ki az ásógép kanala. Mint kiderült, egy boszorkánysírra bukkantak. Az elhunytat hasra fektetve, összekötözött lábakkal temették el, mert nyilván féltek a visszatérésétől.

A kora újkorban éles tárgyakat, ollót, borotvát tettek a koporsóba, hogy ha nagyon mocorogna a halott, megvágja magát velük; némiképp más kultúrkörökben téglát helyeztek az elhunyt szájába, hogy ne tudjon visszajárva harapni. A hajdani böszörményiek módszerei (az összekötözés és a hasra temetés) legalább ennyire hatásosak lehettek.

Forrás: muemlekem.hu

A különleges temetkezés nemcsak a népi hiedelmek szempontjából érdekes, de közelebb visz a település Árpád-kori gyökereihez is.

(via)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top