Aktuális

Veronai buszbaleset: börtönbe mehet az alvászavaros sofőr orvosa

Tudott róla, hogy a buszvezetőnek alvászavarai vannak, mégsem vizsgálta meg.

Legfeljebb egy év börtönt kaphat az a háziorvos, akit a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda korábban gyanúsítottként hallgatott ki a két évvel ezelőtt történt veronai buszbaleset ügyében – írja a HVG.hu. A megalapozott gyanú szerint az orvos tudott arról, hogy a sofőrnek alvászavarai vannak, mégsem vizsgálta meg.

Fotó: MTI Fotó / Balogh Zoltán

A 24.hu szerint a szabadlábon védekező háziorvos nem ismerte el a bűnösségét, és panaszt tett a gyanúsítás közlése ellen, ám ezt a Kecskeméti Járási és Nyomozó Ügyészség elutasította.

„A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda 2018. december 14-én foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt gyanúsítottként hallgatott ki egy háziorvost, aki a megalapozott gyanú szerint bár tudott az autóbuszvezető alvászavaráról, mégsem végezte el soron kívül a férfi egészségügyi alkalmassági vizsgálatát és ezen mulasztás eredményeként nem állapított meg a buszsofőr esetében járművezetésre korlátozott alkalmasságot. A korlátozás elmaradása folytán a buszsofőr esetenként nappali időszakon kívül is végzett autóbusz-vezetői tevékenységet. A gyanúsított és meghatalmazott védője a megalapozott gyanú közlése ellen panaszt jelentett be. A Kecskeméti Járási és Nyomozó Ügyészség a gyanúsított és védője által bejelentett panaszt elutasította, mert a megalapozott gyanú közlésekor rendelkezésre álló személyi és okirati bizonyítékok, továbbá igazságügyi orvosszakértői vélemény alapján a gyanúsítottal szemben a közölt bűncselekmény megalapozott gyanúja fennállt” – írták indoklásukban.

A baleset miatt Paolo Sachar veronai államügyész hat személy, köztük a magyar buszvezető ellen nyújtott be vádemelési kérelmet.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top